"Инерком" обжалва спирането на сделката за продажбата на ЧЕЗ

6260
"Инерком" обжалва спирането на сделката за продажбата на ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Компанията на Гинка Върбакова - "Инерком България", депозира жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 19.07.2018 г, с което на "Инерком" беше забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ. Това съобщиха от "Инерком България".

"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", заяви Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на Инерком България.

Мотивите на КЗК за спиране на сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия изглеждат съмнителни

Само в рамките на 8 секунди вчера (19 юли), водената от Юлия Ненкова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оповести две решения, к...

Припомняме, че на 19.07.18 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България". Като причина за спиране на сделката КЗК посочва хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. С други думи – компанията на Гинка Върбакова не може да купи "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД, защото ще има монопол на пазара на електрическа енергия от ВЕИ, по-специално фотоволтаици.

Освен това, КЗК е намерила и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи. А анализът на КЗК сочи, че "предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група" т.е. КЗК се опасява, че ще има монопол на ЧЕЗ на всички гореизброени пазари, ако сделката с "Инерком България" ЕАД бъде приключена.

Въпроси?

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през миналата година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

Кашата с ЧЕЗ е все по-голяма, Петкова заговори за фалшиви новини по адрес на президента

Виждам доста аргументи в решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ, които могат да бъдат обезсилени в съда. Това заяви енергийният експе...

В решението на КЗК пише и друго – в Методиката за определяне положението на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е притеснителен и презюмира, че в тези случаи операцията няма потенциал да възпрепятства съществено конкуренцията! 26 мегавата спрямо 1043 мегавата мощност със сигурност обаче попада в рамките на под 15% дял!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика