10 ноември 1989 г.- краят на една епоха и началото на друга

12633
10 ноември 1989 г.- краят на една епоха и началото на друга
Снимка: Dversia.net

10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. На самата дата беше извършен преврат от партийната върхушка. Тодор Живков, който беше пречка за перестройката на Михаил Горбачов, беше отстранен.

Имаше намеса на Москва чрез нейните най-верни хора, като Андрей Луканов. Последиците от този преврат са сравними с тези от 9 септември 1944 г. В резултат и на двата преврата беше сменена системата. Само че след 10 ноември тази смяна беше извършена бавно и постепенно, не толкова бързо и рязко, както след 9 септември.

Политолог: Политическият преход в България приключи с приемането ни в НАТО и ЕС

Политическият преход в България приключи с приемането на страната ни в НАТО и ЕС. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ поли...

На 10 ноември на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика, припомня БГНЕС.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Михаил Горбачов: Докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо

По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически юбилей - вечерта на 9 ноември 1989 година рухва символът на "Желязната ...

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Какво написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook можете да прочетете ТУК.

Обръщение на премиера Бойко Борисов можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Акад. Марков: След 10 ноември надеждата на хората за по-добро бъдеще не се осъществи

Тъжното е, че след 10 ноември 1989 г. надеждата на хората за едно по-добро бъдеще не се осъществи. Това каза историкът акад. Георги Мар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com