Ген. Мутафчийски: Спазвайте социална изолация, защото от вашите действия зависи животът на възрастните

17009
Ген. Мутафчийски: Спазвайте социална изолация, защото от вашите действия зависи животът на възрастните
Снимка: БГНЕС

"Според всички, които анализират ситуацията с коронавируса не само в България, но и в света, но най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаване на инфекцията за държави, които вече се справят с проблема. Това е философията на всички мерки - повечето от тях са свързани с ограничаване на свободите и движенията на потенциалните пациенти. Свободите като казвам не го разбирайте като ограничаване на права. Но вече са факт и законодателните промени, трябва да се гласуват на второ четене само, където до 5 години затвор ще бъде наказанието за неспазване на карантината и от 5 до 10 000 лева глоба. Само Израел има по-твърди мерки", заяви ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на кризисния щаб за справяне с коронавируса по "Панорама".

"Не можаха хората да разберат, че трябва да се самоограничат, защото този случай е фатален в повечето случаи за възрастните хора. И понеже всички нарушават карантината масово, затова и ние, и много държави в Европа и по света вземат мерки, с които инкриминират нарушаването на карантината", допълни той.

Ген. Мутафчийски: Бих препоръчал по-строги мерки за Великден, най-рано септември може да има медикаменти за коронавируса

"Ако гледаме примера от други държави, котио вече са в пика на епидемията, там забраниха абсолютно всичко. Напомням, че в Южна Корея ос...

"Това е нов вирус. И затова е този страх. Всяка година преживяваме всякакви инфекциозни болести, които понякога могат да бъдат дори по-фатални и страшни. Но това е вирус, който е напълно неизвестен. Никой не може да прогнозира как ще се развият нещата. Няма лечение, не е измислена достатъчно добра формула, няма ваксина. Най-оптимистичния вариант е към септември да бъде открита тази ваксина. Толкова много са неизвестните, че е нормално човек да се страхува. Информационните потоци са толкова големи, че ни залива всякаква информация. И не всеки може да използва информацията рационално", допълни още шефът на кризисния щаб.

За струпването по магазините

"Струпването в магазините е ирационално поведение. Правиш куп неща, които са не място. Тълпиш се с хората, кихат ти оттук-оттам. По-добре стой вкъщи", каза Мутафчийски.

Опасността за лекарите 

1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. В Италия се зарази цяла болница. Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува, след като са заразени лекарите и сестрите в персонала. Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такива ресурси от хора. Затова нещата трябва да бъдат с доста повишени изисквания за облеклата. Тези облекла, които сега се произвеждат в България, имат отлична характеристика - тя е подобна на най-добрите ски облекла. 

Дончев: Ограничете пътуванията, ако не са неизбежни

Препоръчвам на българите да ограничат пътуванията си, освен ако не са незбежни. Пътуванията в рисковите държави ще бъдат ограничени при...

Дали ще издържи българската здравна система

В Европа сме на второ място по болнични легла на глава населението. Същото положение е и с реанимационните легла. Само че те са неравномерно разположени - ориентирани са към големите градове. Първите две огнища на заразата са в Габрово и в Плевен. В Плевен добре отговаря системата - там има университетски клиники, военна болница, частни болници, докато в Габрово не е така. Това може да се окаже голямо предизвикателство за страната.

10-те процента, които влизат в болница

80 % от заразените дори могат и да не разберат и да изкарат една лека хрема, малко кихане, кашляне. Но 20 %-те процента - половината от тях се нуждаят от истинско лечение - това е сигурен факт. Този вирус и да не е по-различен от други вируси, не е толкова смъртоносен, колкото предишните епидемии с коронавируси, но дълго се лекува. 

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество