Таксата за обучение на бъдещите български лекари гони 10 хиляди лева

15153
Таксата за обучение на бъдещите български лекари гони 10 хиляди лева
Снимка: Getty Images/Guliver

На фона на приказките за сериозна финансова криза и все по-ясно очертаващия се недостиг на медицински персонал, в МУ-Варна и в МУ-Пловдив годишната такса за студентите по медицина, платена форма на обучение, вече е над 10 хиляди лева, съобщава сайтът на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Калкулацията на таксите обучение на студенти за 2020/21 учебна определя от базовия норматив (693 лв.) се умножи по коефициентът, който за тези магистърски програми е 8.50 – определен с постановление на мс и отново се умножи по коефициента за комплексна оценка за качеството на обучение, определен по методологията на рейтинговата система на висшите училища. Този коефициент отразява резултатите на висшето училище варира всяка година и се публикува в сайта на МОН. По-високият коефициент е оценка за по-добро обучение в съответното професионално направление на всяко висше училище.

От всички медицински университети у нас, коефицинатът за комплексната оценка е най-висок МУ-Пловдив 1,57, следвам от МУ Варна и МУ-София по 1,53 и тн. 

Тези коефициенти на практика определят сумата, която ще плати държавата за студент в съответната специалност. Или за студентите по медицина в МУ-Пловдив тя ще предостави 9248лв. на студент, За МУ-Варна 9012лв., за МУ-София 9012лв. Студентите от т.нар. Държавна поръчка доплащат около 1000лв., а останалите плащат цялата сума. През  2019/2020г. таксата е била около 7хил. увеличена е с над 40%. 

През 2020/21 студентите, които се обучават срещу заплащане в МУ-Варна и МУ-Пловдив ще трябва да платят съответно за Медицина – 10,212.00лв. И 10 448.09 лева.

Законът за висшето образование, изменен тази година,  дава интересни възможности: От една страна чл 21, ал. 2 и 3: 

2.Право на висшето училище да урежда устройството и дейността си в собствени правилници в съответствие с този закон;

3. самостоятелно определяне на научно-преподавателския състав, на условията за приемане и формите на обучение на студентите, докторантите и специализантите;“

От друга чл. 95 ал. 4 :

Младият онкоболен лекар ще обжалва конкурса в Медицинския университет

Д-р Радислав Наков, чийто случай разбуни социалните мрежи, ще обжалва провелия се конкурс и ще поиска преразглеждане на писмената му ра...

„Размерът на таксите за обучението по чл. 21, ал. 2 и 3 и по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" се определя, като към средствата за издръжка на обучението, определени по реда на чл. 91, ал. 2, т. 1 и 3, се добавя размерът на таксата по ал. 2 за съответното професионално направление или специалност от регулираните професии..“

И от трета: чл. 95 ал. 2:

„Таксите за обучение в държавните висши училища и научните организации по чл. 47, ал. 1 се определят от Министерския съвет в годишен размер. За някои категории студенти и докторанти академичният съвет може да определя такси в намален размер от утвърдените от Министерския съвет.“

Колосалните такси, очевидно не са незаконни. МУ-Варна се е позовал на чл. 95.ал. 4, МУ-Пловдив на чл. 95. Ал. 4 и чл. 21 ал.2. и така с топката в двора на министерски съвет, ще започне новата академична година, но само за тези, които успеят да си платят. Но адекватни ли са таксите ? Все пак говорим за най-бедната държава в ЕС, на която медицинските кадри постоянно изтичат зад граница. Говори се за финансова криза, за икономически последствия от наложените мерки заради пандемията. Говорим за студенти, останали в България. За бъдещите български лекари. Колко биха платили тези студенти, ако се бяха родили другаде или бяха заминали? 

Италия - Медицински университет Милано такса за италиански студенти 1650 евро, а за чуждестранни 4800 евро. 

Медицинският университет в Пловдив избра нов ректор

 С един глас повече на балотаж за  ректор на Медицинския университет в Пловдив бе избрана проф. Марияна Мурджева. Четирима ка...

Франция - Сорбоната 6 500 eвро на година. В Германия годишната такса е няколко стотин евро, а в Чехия в Charles University Прага, обучението на чешки език е безплатно и пр. Макар че таксата определена от университетите в чужбина сама по себе и не носи много информация, защото трябва да бъдат взети предвид и факти като условия за прием, стандарт на живот, качество на обучението, възможности за развитие, стартова заплата и дори ако щете възможност за нисколихвени банкови заеми, все пак може да се каже, една част от българските студенти по медицина се обучават в университети, които поддържат високо европейско ниво, поне що се отнася до заплащането.

Проблемите, които произтичат от решението на вузовете ( еднолично или не) да увеличат таксите от 7 на 10 хил. лева са не само морални, но и опасни. Освен, че ясно очертават една тенденция характерна и за други сектори у нас, породена от действия, които превръщат  хората в цифри, статистика и просто им слагат цена, с така формираните такси се създава благодаатна среда за корупция, защото  на дневен ред излиза въпросът : целта да съанеш лекар в България оправдава ли средствата от 60хил.лв?

Проблемът е и че много от тези студенти са в заварено положение, те са приети при определени условия, с фиксирани такси, които сега се променят. Принципът за заварено положение, може и да не бъде спазен. Така обучаващите се оказват в ситуация, в която са принудени да прекъснат обучението си по средата, когато вече са вложили много средства в него, обикновено от кредити. Оказва се, че страната ни вместо да търси начини да възпроизведе и задържи медицински кадри, тя насилствено ги унищожава. 

Възниква и въпросът защо тези студенти да учат в България и какво може да им даде тя? Защото европейското ниво у нас приключва там, където свършват таксите и започват заплатите, боят и работата на 2 места.

Когато фокусът е друг, начин има и проблемите са решими, когато финансовата страна не е единствената водеща. Пример за това е МУ София, който е в същата коефициента рамка като МУ Варна, но е постъпил различно. 

Филиалът на Медицинския университет във Враца откри новата академична година

С тържествена церемония беше открита новата академична година във филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет ...

Академичният съвет се е позовал на чл. 21 ал. 2 и 3, на правото си да взима решения и определил такса за обучение срещу заплащане на студенти по медицина 2020/21 -  6908лв., като от средствата за издръжка по професионално направление при изчисленията са взети 2/3, а не цялата сума. Освен това разрешава: 

„ АС разрешава на студентите от направление „Обществено здраве“, които се обучават в платена форма на обучение по изключение да заплатят за третия семестър на уч. 2020/2021 г. / за разработване на дипломна работа / такса в размер на 600 лв., предвид извънредното положение и наложилото се дистанционно обучение.“

Студентите по медицина от варненския университет са написали жалба до Президента, в която питат:

„Защо при изключително тежката ситуация в момента и задаващата се икономическа криза, с промени в закона за висшето образование се въвежда тази „ограбваща“ и дискриминираща българските студенти такса. Защо таксите се определят от сухи формули, къде останаха мисълта и разума при вземане на решения в извънредни ситуации?“

И молят, да им бъде дадена възможност да завършат при условията при които са приети, за да станат един ден български лекари. Лекари, които очевидно, не уважаваме още от сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com