Ало, бандитската държава е на телефона

15561
Ало, бандитската държава е на телефона
Снимка: iStock/Guliver

Два пъти телефонни измамници са се обаждали на стационарния телефон на Румяна Арнаудова, говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров. И в двата случая измамниците не са заловени. Това стана ясно от думите на самата Арнаудова.

Коментар на редактора

Най-силното оръжие на Борисов - ДПС

"Стабилността в страната е под заплаха и това изисква спешни действия от нас. Участието на националистите във властта е шамар в демокра...

Ако не ставаше въпрос за България, щях да си умра от смях. Сега се смея през сълзи. И не, те не са избили само от смеха. Избиват и заради съобщената от Арнаудова статистика – само 15-16% от случаите на телефонни измами биват разкрити, а от началото на годината телефонните измамници успели да забогатеят с 5 млн. лева!

Няма друга държава в света, в която този "бизнес" да може да вирее. Той се превърна в проблем, заплашващ националната сигурност. И никой не си мърда пръста да го реши. А със сигурност решението е лесно. Първо – да се установи кои са гнездата на въпросните телефонни измамници. МВР със сигурност ги знаят, убеден съм и в това! Второ – използване на СРС-та и директно хващане на местопрестъплението. Трето - разкриване и на това кой е дал база данни с имена на жертви на заловените измамници. Не са много такива бази данни и е ясно къде са най-големите - ГРАО, мобилните оператори, банките. Четвърто – ако наказанията за такива измами са малки, скоростна промяна на Наказателния кодекс и завишаване на санкциите.

Раз, два, три, четири – проблемът е решен. Само че нито едно, нито две, нито три, нито четири се случва. И въпросът е защо? Отговорът също изглежда болезнено прост – защото органите, от които това зависи, имат изгода. Организираната престъпност е организирана, защото МВР и прокуратурата ѝ позволяват да се организира. А позволяват, защото престъпниците си плащат. Ето така влизаме в икономиката на престъпността – същата е като пазарната, само субектите тук трябва да са в затвора. В България, обаче, много неща са на кота "трябва". Затова – ако имате възрастни родители, гледайте да нямат много-много достъп до парите си. Тези без деца – Господ да ги пази, от МВР и прокуратура помощ да не чакат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com