Руска медия писа "слаб 2" на Захарова за Червената армия и българските евреи

15852
Руска медия писа "слаб 2" на Захарова за Червената армия и българските евреи
Снимка: Външно министерство на Русия

Малко са страните в света, където любовта към руснаците е така предана, както в България. Тя обаче съвсем не се дължи на общото съветско минало на двете държави, а на факта, че Русия е допринесла за освобождението на България от османците.

На тази рядка дружба би трябвало да се държи, но Мария Захарова, говорител на външнополитическото ведомство в Москва, си навлече гнева на София заради изказването си, че Червената армия е спасила от депортация българските евреи. 

Радев: Твърденията на Русия за българските евреи са или непознаване на историята, или провокация

Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята ил...

Това пише „Новие известия“, като коментар на създалото се напрежение между Москва и София и отбелязва, че поставя оценка "слаб две" на Мария Захарова.

Изданието посочва, че Захарова решила да реагира на антисемитския надпис, който се появи наскоро върху Паметника на съветската армия в София. Някой „отбеляза“ със жълта боя „столетие от ционистката окупация на България“. Местните жители разказват, че държавата няма средства за защита и охрана на паметниците, било то разположени и в центъра на столицата й. Но ето го и парадоксът – Москва харчи толкова пари за подкрепа на проруските обществени и политически сили в България, които биха били предостатъчни за поддържането на паметници.

Големият проблем обаче бе в солидната грешка, допусната от Захарова. Коментирайки акта на вандализма в София, тя отбеляза: „Това действие е особено цинично с оглед на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите войници, бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин от сигурна смърт са спасени 50 хил. души“.

Уви, Захарова не е наясно, че заедно с Дания, България е била единствената страна в Европа, отказала да депортира своите евреи в концентрационните лагери на Нацистка Германия. Този епизод от историята е важна и чувствителна тема за българите, които се гордеят със защитата на евреите в годините на Втората световна война", отбелязва още руското издание, цитирано от агенция "Фокус".

Actualno.com припомня, че Българското външно министерство реагира с остър тон на изказванията на Захарова.

Захариева: Народът ни спасява евреите, позицията на Русия няма нищо общо с историята

Помним историята си, това, че българските евреи не са депортирани, е един от най-големите успехи на българските депутати, църка, общест...

„Когато българските граждани са блокирали релсите пред влаковете към нацистките лагери на смъртта, когато представителите на българския политически, икономически и интелектуален елит са писали писма в защита на евреите, а висшите представители на Българската православна църква са заявили, че техните сънародници може да бъдат отведени само с тях, Червената армия се е намирала на хиляди километри от България. Министерството на външните работи на България подчертава, че подобни опити за промяна на историческите факти не спомагат за борбата с възраждането на антисемитизма, расизма и нетърпимостта, и за категоричното осъждане на нацизма и неговите съвременни проявления“.

Така Русия успя да внесе напрежение в отношенията с едни от най-близките си приятели в Европейския съюз, пишат в заключение от „Новие известия“.

Още реакции с адрес София

"Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

След военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска държавна дивизия, военният министър Красимир Каракачанов подчерта, че е несериозно да се правят спекулации със спасяването на българските евреи.

Русия провокира с намек, че СССР е спасил българските евреи

В Москва предизвика възмущение поредният акт на оскверняване на Паметника на Съветската армия в София, който е станал на 31 октомври. Т...

Впоследствие Посолството на Русия у нас разпространи позиция, в която се казва, че Руската федерация признава "неоспоримия героичен принос" на България в борбата с нацизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа