Бий с познание, за да те уважават!

13777
Бий с познание, за да те уважават!
Снимка: iStock/Guliver

В последните дни особено зачестиха случаите на насилие, което превърна и акцентите в новините в криминална хроника. И вчерашният 25 юли не се размина без криминален случай – нападението над водещия на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов.

Коментар на редактора

Как се заглушава Пеевщината - с четири тона суджук

Заради заплахи и обиди към полицай, началникът на отдел "Физическа защита" в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов беше уволнен през почивните ...

Логично след атаката срещу Никодимов всички големи телевизии поканиха "гости-експерти", които обясниха на целокупния български народ как обществото ни вече изобщо не му пука за криминалната изява „побой“ и това е явен признак на разпад на държавата ни. Никой обаче не погледна и другата страна на този разпад – какво правят медиите, които все още са основният източник за информация и формиране на светогледа на обикновените хора?

И така – какво правят медиите и в частност телевизиите, защото точно те са предпочитаният източник на информация? Те търсят главно и основно рейтинг, като пренебрегват трудните теми и по-сложния език, за да си гарантират привличане на зрителя (потребителя) и забравят ролята си и на образователни канали. Оправданието, особено на частните медии, е, че те съществуват заради печалбата. Медиите редовно поставят на челно място в новинарските си емисии и публицистичните си предавания битови проблеми, които са следствие на нерешени и влачени от десетилетия проблеми на управлението на държавата. Тези, предизвикани от политическо и управленско безхаберие проблеми обаче често биват или изтиквани назад в "медийния дневен ред", или дори подминавани.

Конкретно за случая с Иво Никодимов давам пример – той е бил пребит на място в Борисовата градина, където няма камери. Чухте ли някоя медия да попита защо там няма видеонаблюдение? Чухте ли въпрос каква част от София покрива видеонаблюдението, колко пари трябват, за да няма място в столицата, където да няма камери, откъде могат да се вземат, какво смятат да правят МВР и Столична община, дали при съдебни дела записите от охранителни камери се приемат за доказателство, ако не се приемат – защо, ако законът е проблем – защо не го променят депутатите и кои партии са против промяна, която би помогнала да не се случват побоища?

Ето това трябва да правят особено големите медии, за да бъдат откривани и посочвани корените на проблеми, които засягат всички ни, но за които обикновените хора нямат време и не им обръщат внимание, докато някакъв аспект от тях не ги удари лично! Не може да има оправдание, че нещо е твърде сложно – щом е сложно, намираш начин да го обясниш и да му отделиш време, а не се чудиш как да си вдигнеш рейтинга с простотии! Щом е важно за обществото, чепкаш до дъно и не оставяш отговорните лица да си вземат дъх, докато няма промяна. Осведомяваш непрекъснато и постоянно, за да могат хората не просто ДА ЗНАЯТ, а ДА НЕ ЗАБРАВЯТ! И когато го правят повече медии, тогава и доверието към тях ще се повишава, ще настъпят и позитивни промени за тях на рекламния пазар, който сега търси предимно количество, но не и качество.

Пейте си на воля, г-н Пеевски

И така – вече официално има обвинителен акт за аферата "КТБ". На челно място в списъка на прокуратурата са банкерът Цветан Василе...

Ако медиите не правим така, ако я караме в режим "шок, ужас, бомба", а не представяме фактите и на тяхна база не правим стойностни анализи и коментари, накрая България наистина ще си остане само територия. Защото предупреден значи въоръжен – нека въоръжаваме и се въоръжим със знание, за да не си живеем в Динковщина!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com