Dark Energy Survey – в търсене на тъмната енергия

2811
Dark Energy Survey – в търсене на тъмната енергия

Тъмната енергия е една от загадките на необятното космическо пространство. Учените обаче имат надежда, че скоро ще разгадаят поне отчасти нейната тайна, благодарение на свръхмощната цифрова камера DEC, монтирана в обсерваторията в Чили.

Устройството започна нова петгодишна програма за наблюдения, в резултат на която учените се надяват да получат точни данни за следите от въздействието на тъмната енергия върху видимата Вселена.

Китай изпраща първата си сонда на Луната

Официални лица в Пекин изразиха увереност, че новата китайска космическа сонда „Чан-3” ще бъде изстреляна към Луната до кра...

Следи от тъмна енергия са открити за пръв път в края на 90-те години на миналия век, когато учените установяват, че Вселената се разширява с нелинейно ускорение. Това влиза в разрез с теорията на относителността на Айнщайн, според която разширението трябва да се забавя под действието на гравитацията. За да обяснят това явление, специалистите предположили, че 75% от Вселената се състоят от тъмна енергия, която „функционира“ като антигравитация. Тъй като тъмната енергия е невидима, учените я изучават и изследват по косвени признаци.

Започналият преди дни проект за изучаване на тъмната енергия носи названието Dark Energy Survey. В него са включени Лабораторията Ферм край Чикаго (Fermilab), Националната оптична астрономическа обсерватория, редица институти и университети на Бразилия, Великобритания и Испания, Германия.

Програмата предвижда провеждането на дългосрочни наблюдения на галактики и свръхнови звезди за търсене на косвени признаци за наличието и действието на тъмната енергия.

Осем призрака затанцуваха на орбита около Земята

Рядко явление са запечатали на 12 август тази година група метеоролози от университета в Аляска, ръководени от Джейсън Арнс. Те летели ...

Основен инструмент в проекта е камерата DEC (Dark Energy Camera). Тя е с резолюция 570 мегапиксела и е монтирана на 4-метровия телескоп в чилийската обсерватория Серро Тололо (CTIO). Камерата е способна да „побере“ в един кадър около 100 000 галактики на разстояние 8 милиарда светлинни години. За първи път тя е включена през септември миналата година. Сега, година по-късно, след множество настройки камерата започва своята петгодишна програма за наблюдения, през която трябва да направи редица снимки с безпрецедентна точност.

С помощта на тази система учените ще могат да измерят плътността на скупчванията от галактики на различни разстояния, като по този начин ще установят силата, с която тъмната енергия ги „отдалечава“.

Освен това астрономите ще могат да изучават свръхнови от типа Ia, данните за които ще позволят с висока точност да се измерват разстоянията, а съответно – и скоростта на разширение на Вселената. Учените се надяват да открият до 4000 такива свръхнови. Гравитационното изкривяване на светлината от далечните галактики също ще помогне да бъдат установени следи от тъмна енергия, допълват специалистите.

Редактор: Анна Маринова

Нова ярка звезда се появи в небосклона

На небосклона, в съзвездието Делфин, се появи нова ярка звезда, съобщава РИА Новости. Звездата е открита за пръв път от японския астро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com