Drink Driving Suit - костюм за симулация на шофиране в нетрезво състояние

3492
Drink Driving Suit - костюм за симулация на шофиране в нетрезво състояние

Дори децата знаят, че употребата на алкохол преди и по време на шофиране е забранена и представлява заплаха както за водача, така и за останалите пасажери в автомобила и другите участници в движението по пътищата. Според статистиката, голяма част от пътно-транспортните произшествия със сериозни последствия са станали по вина на пияни шофьори.

Още по-стряскащи са резултатите от допитване, според което 56% от 5000 анкетирани водачи на възраст от 18 до 24 години признават, че поне веднъж са сядали зад волана в нетрезво състояние.

Хванаха Люк Бесон с превишена скорост

Люк Бесон, известният френски филмов режисьор, сценарист и продуцент, е бил хванат да шофира с превишена скорост и без шофьорска книжка...

Борбата с това явление се провежда по много направления – с кампании по телевизията, в училищата, на автокурсовете и къде ли още не. Едно е обаче да бъдеш поучаван само с думи, а друго – да усетиш на практика какво е да караш автомобил след употребата на алкохол. За да стане това възможно, но в експериментални условия, незастрашаващи живота на никого, специалистите от компанията Ford са разработили специален костюм.

Разработката, чието име е Drink Driving Suit, позволява на човека, върху чието тяло се намира, да изпита всички усещания на алкохолно опиянение по време на шофиране и да почувства негативните последствия от това.

При това не е необходимо човекът да поема нито капка алкохол. Костюмът е създаден в рамките на програмата Ford Driving Skills for Life. Нейна цел е обучението на млади шофьори на безопасно шофиране и социално поведение по пътищата.

Костюмът се състои от няколко части. Идеята е той да попречи на подвижността на някои мускули и стави, което е постигнато чрез стягане на определени части от тялото и симулативно изместване на центъра на тежестта на човека, постигнато чрез прикрепяне на товар на някои от крайниците. Резултатът е нарушаване на координацията на движенията и затрудняване изпълнението на някои елементарни действия, например ходене по права линия и хващане на топка.

СЗО обезпокоена за сигурността по пътищата

Световната здравна организация публикува днес доклад, в който изразява сериозно безпокойство от недостатъчните усилия на държавите за...

Специални очила, които са част от костюма, пречат на човека да възприема адекватно звуците от околната среда и ограничават ъгъла му на виждане.

Възприеманият образ също е замъглен, както се предполага, че се случва при силно алкохолно опиянение.

Участниците в експеримента се убедили, че в такова състояние се движат силно неуверено, а управлението на автомобил е сериозно затруднено.

Drink Driving Suit вече се използва в някои автошколи в Америка и предстои внедряването му в Европа. Използването му става само в присъствието на опитен инструктор и на специален полигон.

Умни пътища ще намаляват шума и вредните газове

Новите пътища са по-шумни и замърсени, а в бъдещето повечето магистрали по света ще стават още по-натоварени. Решение на проблема ще бъ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com