Индия пуска космически апарат на орбита около Марс

4583
Индия пуска космически апарат на орбита около Марс

Съвсем скоро Индия ще стане поредната държава, която, наред с „големите сили“ САЩ, Русия и Европа, ще отправи към Марс свой космически апарат. Това ще стане, след като на 5 ноември индийците изстрелят към Червената планета орбиталния апарат Mars Orbiter Mission (MOM).

Основната цел на мисията е демонстрация на възможностите на Индия за доставка на работоспособна изследователска техника на околомарсианска орбита.

На Марс е имало океан

"На Червената планета е съществувал океан. Вече сме сигурни, че това, което наблюдаваме на Марс, са негови останки". Това заяви научни...

Ако индийците успеят да реализират плановете си, това ще бъде огромен успех за страната, което е от голяма значимост, като се има предвид, че за създаването на самия апарат са инвестирани 73 милиона долара.

Главната задача по време на мисията ще е проверка на работоспособността на електрониката на космическия апарат, разработен и създаден в Индия. Ще стане ясно и доколко оборудването ще може да издържи на резките температурни промени и жестоката космическа радиация. Точно работоспособността на електрониката стана основен проблем по време на мисията на лунния орбитален апарат Chandrayaan-1 на Индия. Тогава машината позволи откриването на вода на нашия спътник, но не издържа на потока на отразяваната топлина от лунната повърхност.

Освен това на борда на MOM ще има пет специализирани научни инструмента, сред които дистанционен детектор на метан, който ще търси следи от този газ в марсианската атмосфера.

Допълнителните данни, получени от апарата, ще позволят на учените да направят крачка напред в търсенето на истината за това, как Марс се е променил през годините и какво е довело сегашното му състояние. Множеството канали и каньони на повърхността на Червената планета показват, че преди време тук е имало много вода в течно състояние и е доказателство за наличието на плътна атмосфера в миналото. Сега атмосферата представлява съвсем тънък слой, неспособен да задържи топлината на повърхността на Марс.

Марсоходът Bridgetсе се справи отлично с марсианските условия на Земята

Марсоходът Bridget успешно премина първи полеви изпитания, проведени на територията на пустинята Атакама в Чили. Това се случи в рамкит...

Паралелно с проучването на Марс ще се заеме и друг апарат - MAVEN на NASA.

Той също ще бъде пуснат следващия месец и дори ще разполага с повече инструменти на борда си. Наличието на два апарата в космоса с една и съща мисия ще позволи по-бързото осъществяване на общата цел, коментират специалистите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com