Марсоходът Bridgetсе се справи отлично с марсианските условия на Земята

30623
Марсоходът Bridgetсе се справи отлично с марсианските условия на Земята

Марсоходът Bridget успешно премина първи полеви изпитания, проведени на територията на пустинята Атакама в Чили. Това се случи в рамките на програмата Sample Acquisition Field Experiment with  Rover (SAFER) на Европейската космическа агенция.

Времето, което машината прекара в полеви тестове, се равнява на шест марсиански денонощия.

Марсоходът е част от програмата за придобиване на опит в строителството и експлоатацията на изследователски космически апарати, които ще се използват през 2018 г. за осъществяването на поредната изследователска мисия на Марс.

Bridget е създаден от специалисти на компанията EADS Astrium и е снабден с някои научни и изследователски инструменти, съществуващи към момента като опитни образци. Сред тях са панорамни камери, камери за снимане на малки обекти, радарна система, чийто диапазон на работа позволява проникването на дълбочина под повърхността, и още няколко прибора.

Машината обаче все още не разполага със своя основен инструмент – пробивна система за получаване на образци от марсианската почва и скали от дълбочина около метър.

Въпреки това по време на експериментите марсоходът успял да получи проби от почвата на Атакама чрез загребване с по-елементарно и традиционно приспособление. Целта била да се провери работоспособността на някои инструменти за извършване на анализи, както и да се тества достоверността на събираните с дълбочинния радар данни.

7 хил. канадци искат да живеят на Марс

Почти 7 хил. канадци желаят да заживеят завинаги на Марс. Толкова души официално са заявили желание за участие в проекта на стойност 6 ...

По време на полевите тестове управлението на марсохода се осъществявало посредством спътникова връзка от центъра за управление Remote Control Centre (RCC) в Харуел, Великобритания.

Всяко действие на машината било проследявано на изображения, визуализирани на огромна видео стена.

„Целта на проекта е придобиване на опит в създаването на нови и доразработването на вече съществуващи технологии. Целта на полевите тестове – разработването на безопасни маршрути за придвижване и изпълняването на множество други действия в условия, близки до тези, в които ще протече марсианската мисия“, коментира Мишел ван Винендел, един от наблюдателите на Европейската космическа агенция.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com