Кой ще вземе гласовете на Слави? Няколко варианта

40305
Кой ще вземе гласовете на Слави? Няколко варианта
Снимка: БГНЕС

Не е необходимо човек да следи социологическите проучвания, за да узнае общата картина с вота за "Има такъв народ". Това бяха гласове, които бяха набавени от няколко ключови източника. Първото преливане към Слави дойде от най-голямата партия, тази на негласуващите; онзи безценен ресурс, търсен от всички нови формации. Референдумът, "Системата ни убива", фейсбук статусите и протестите бяха достатъчни за Трифонов, за да си набави поне няколкостотин хиляди гласа от огромните пасивни мнозинства. Към това - вотът зад граница, който най-сетне се материализира в по-високи нива на участие в изборите. Другите гласове, които се преляха към него, бяха по равно разпределени от старите партии. Отлив от БСП към Трифонов, отлив от самия ГЕРБ при хора, най-сетне видели, че харизмата на Борисов се превърна в карикатура, сериозен отлив и от патриотичните формации - ВМРО, НФСБ и Воля захраниха "Има такъв народ" със солиден брой привърженици. Може би и административният страх, който обхващаше държавния сектор, също намаля; и вече не всеки от чиновническия апарат гласува по семейни причини за ГЕРБ. Този сбор от фактори допринесе за постепенното увеличаване на гласовете за Трифонов и победата му на последните избори.

Шест месеца по-късно обаче ситуацията е много различна. Въпреки че "Има такъв народ" се появи съвсем скоро на политическата сцена, вероятно предстои първото по-голямо изоставяне на партията. Причините са много - Николай Василев, Петър Илиев, атаките срещу Кирил Петков, липсата на особени идеи и визии. Самата фигура на Трифонов започна да се раздвоява: преди година изглеждаше като неясна, но будеща доверие възможност, може би тъкмо заради завоалираността си. Общото настроение беше: не е много сигурно какво ще представлява този проект, но нека му се даде шанс; между мъгливото ново и потискащото старо все пак е по-добре да изберем новото. Сега обаче настъпи друг процес: колкото повече публичният прожектор пада върху "Има такъв народ", толкова по-ясно лъсват идеологически пробойни, както и много други, по-елементарни: да ги наречем пробойни на характера. Разликата е като между телевизионно предаване и т.нар. "backstage"; онова, което остава зад сцената. Backstage-a на Трифонов просто нямаше нищо общо с онова, което виждаш в анфас. Тошко Йорданов и Филип Станев също започнаха да губят почва под краката си. Стартираха парламентарната си дейност сравнително обещаващо, като хора, от които се очакваше да възстановят престижа на Народното събрание, но много бързо започнаха да приличат на предшествениците си. В първите дни на парламента публиката допускаше, че вижда нещо ново. След края на 46-ото Народно събрание усещането е, че е гледала същата изтъркана драматургия, с нови актьори. Историята се повтори два пъти - и двата пъти като фарс.  

Затова ако преди половин година водещият въпрос беше откъде проектът "Трифонов" може да получи гласове, сега стои противоположният - кого ще захрани с вот. Най-общото подозрение, е че това ще бъдат патриотичните формации, само че с акцент към "Възраждане", както вероятно и прехвърляне на гласоподаватели към БСП и "Демократична България". Подобна съдба вероятно ще има и партията на Мая Манолова. С нея се случи нещо непредвидено - самата Манолова започна да се губи в сянката на Николай Хаджигенов и Татяна Дончева, но това не е в плюс, понеже ако някой има шанс за концентиране на по-голямо представителство около себе си, това остава Манолова. 

Оттук насетне възможностите са две. Ако Кирил Петков и Асен Василев не участват на следващите избори, тогава Трифонов ще върне немалък процент от избирателите си на конкурентните му партии. Това обаче ще протече на фона на ниска избирателна активност и ако предишният парламент имаше шанс да направи коалиция срещу Боросив, то този, който предстои, като нищо ще изгуби и тази златна възможност. Прозорецът във времето се затвори. По правило, особено в авторитарни държави, е кратък.

Ако Петков и Василев обаче обявят своя формация, ще се превърнат в основни бенефициенти на гласовете на "Има такъв народ". Причините са три: 1) Петков и Василев започнаха да правят онова, което Трифонов обещаваше 2) И двамата имат силна лидерска харизма, а гласуващите за "Има такъв народ" по неизбежност се поддават на това 3) За разлика от Слави, двамата дават сигнали, че може би ще се разберат с другите в опозицията и ще успеят да я придвижат от вътрешни скандали към онзи нов дневен ред, който се очаква от всички. 

И за финал - коя беше най-голямата грешка на "Има такъв народ"? Ще я наречем така: лоялност към собствените му хора, която, противно на думите му, беше в абсолютен разрез с лоялността му към суверена. Суверенът искаше саморазправа с Борисов, беше изградил доверие към Кирил Петков, присмя се на Петър Илиев и нямаше кой знае колко против Татяна Дончева. А Трифонов направи обратното: снижи ръста си в атаките към Борисов, погледна с недоверие към Кирил Петков, защитаваше дълго Петър Илиев и превърна в свой най-голям проблем Татяна Дончева. Подобна черна серия беше най-лошото, което можеше да му се случи. Боят не настана. Суверенът влезе в backstage-a.

Завари същото. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com