Система анализира качеството на съня

2530
Система анализира качеството на съня
Снимка: Thinkstock/Guliver

Качественият сън е от много важен за доброто здраве и кондиция на всеки човек. В забързаното и изпълнено със стрес ежедневие, обаче запазването на добрите качества на съня е много трудно.

За много хора ранното ставане чрез помощта на будилник е истинско мъчение. Причината за това обикновено не е недостатъчният като продължителност сън, а неподходящият момент на събуждане. Компанията Hello е в края на разработката на своята система за подобрение на съня Sense, което може да бъде решение на този проблем, поне според нея.

Недоспиването влияе на спомените ни

Онези, които не си доспиват, са сериозно заплашени да развият фалшиви спомени. Това става ясно от ново изследване на учени от университ...

Sense представлява комплект от две малки устройства и приложение за мобилния телефон. Основното устройство се поставя на нощното шкафче и се включва. Чрез мобилното приложение може да се настрои часът на събуждане, както и дали Sense да използва вградения си говорител за пускането на бял шум или симулация на шума на дъжд, ако това помага на човека да спи.

Има и второ, малко устройство, наречено Sleep Pill, което всъщност е малка значка, която се закача за калъфката на възглавницата. В нея има сензори като акселерометър, жироскоп и др. Чрез тях се следят фазите на съня на потребителя. Всяка нощ Sense ще прави подробен анализ на съня на потребителя и с времето ще изгражда доста добра представа за неговите навици. Sense следи и други критерии като температура в стаята, околен шум, ниво на светлината.

Информацията се изпраща и обработва от приложението на мобилния телефон, което дава и резултат за качеството на съня през дадената нощ. Освен това приложението ще дава списък с явленията през нощта, които са повлияли на качествения сън, например няколко включвания на аларма на кола. Накрая ще има и съвети какво може да се направи, за да може качеството да се подобри.

След като изгради по-добра представа за времето и продължителността на различните фази на съня, Sense ще може автоматично да избира най-подходящия момент, в който да активира алармата. Той ще избягва да пуска аларма, когато човекът е във фаза на дълбок сън, защото събуждането от него, води до познатото чувство на умора и недоспиване. В резултат притежателят на Sense може и да чува алармата 15-20 минути по-рано, но ще се чувства свеж и отпочинал.

Недостигът на сън води до по-бързо стареене на мозъка

Изследване на сингапурски учени показва, че недостигът на сън оказва влияние върху по-бързото остаряване на мозъка. Възрастните, които...

Очаква се доставките на системата да започнат през ноември т.г. Цената на едно основно тяло и едно Sleep Pill ще е 129 долара, като ще има възможност за купуването и на втори сензор, за да може едно устройство да се използва от двама души. Тогава цената ще е 159 долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com