Едно от двете либийски правителства подаде оставка

2113
Едно от двете либийски правителства подаде оставка
Снимка: Getty Images / Guliver

Едно от двете съперничещи си правителства в Либия подаде оставка, стъпка, която подпомага усилията на новото, подкрепено от ООН правителство на националното единство, да се утвърди в столицата Триполи, въпреки противопоставянето на местни милиции.

В изявление, цитирано от АП, базираното в Триполи Правителство на националното спасение заяви, че ще „прекрати задълженията си“ като орган на изпълнителната власт и следователно се освобождава от отговорност за съдбата на страната.

Въоръжени мъже превзеха проправителствена телевизия в Либия

Въоръжени мъже щурмуваха и завзеха либийската сателитна телевизия "Ал Наба" в Триполи, близка до властите, които контролират Триполи. Т...

Западните страни смятат новото правителство като най-добрата надежда за край на хаоса в Либия, обединявайки всички фракции срещу по-мощната „Ислямска държава“, чиито либийски клон се е утвърдил в град Сирт и района. Другото либийско правителство, базирано в Източна Либия, все още се противопоставя на кабинета, предложен от ООН.

Либия е доминирана от множество милиции, отказали да сложат оръжието след бунта срещу Муамар Кадафи през 2011 година.

Решението на базираното в Триполи правителство дойде, след като ЕС наложи санкции на 3 либийски официални лица, включително премиерът Халифа Гуейл от про-ислямисткото правителство в Триполи, за това, че възпрепятства работата на подкрепеното от ООН правителство. Останалите санкционирани са Агила Салех, председателят на парламента в Тобрук и Нури Абу Сахмайн, който е лидер на Общия национален конгрес.

Ръководителят на новото правителство, Файез Сераж пристигна в Триполи по море миналата седмица, за да създаде временно седалище на властта във военноморска база, въпреки заплахите на съперничещи си фракции, които му попречиха да пристигне със самолет.

Напрежение в Триполи, докато текат дипломатическите маневри за Либия

Силни експлозии, последвани от стрелба избухнаха в Триполи рано тази сутрин, докато се засилват слуховете, че подкрепеното от ООН прави...

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства пристигането на Сераж както направи и пратеникът на ООН за Либия, Мартин Коблер.

САЩ и техните европейски съюзници се надяват, че подкрепеното от ООН правителство може да обедини страната и да послужи като съюзник срещу „Ислямска държава“. Американски специални части са на терен, за да работят с либийски официални лица, а американски самолети нанасят удари по цели на джихадистите.

Либийски служители заявяват, че екипи от френски, британски и италиански командоси са също на терен, за да подпомогнат милициите, борещи се срещу „Ислямска държава“ в източния град Бенгази, въпреки че тези страни не са потвърдили присъствието си в Либия.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com