Американски петролни компании фалират заради поевтиняването на петрола

5842
Американски петролни компании фалират заради поевтиняването на петрола
Снимка: Getty Images

Спадът в цените на петрола под 30 долара за барел засили опасенията за евентуален фалит на американски петролни компании, пише „Уолстрийт джърнъл”.

Според Улф Рисърч дългосрочният финансовия срив на цените на петрола заплашва с несъстоятелност и преструктуриране около една трета от американските петролни корпорации до средата на 2017 г.

Някои от тези компании ще бъдат в състояние да оцелеят, ако цените на петрола се възстановят най-малко до 50 долара за барел, смятат анализатори, предаде БГНЕС.

Три от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citigroup очакват цените на петрола скоро да паднат под 30 долара за барел. В момента цената на суровините падна до 12-годишно дъно –доставките на сорта „Брент” през февруари намаляха с 2,7% до 30,71 долара за барел.

Според юридическата фирма „Хейнс&Буун” банкрут заради поредния спад в цените на петрола обявиха повече от 30 малки фирми в САЩ, общата задлъжнялост, на които надхвърля 13 млрд. долара.

При сегашните цени северноамериканските производители на петрол и газ загубиха почти 2 млрд. долара за седмица, обявиха експерти от „AlixPartners”.

Друга консултантска фирма „Коуен&Co.” очаква, че американските компании ще трябва да намалят бюджетите си с 51% в сравнение с 2004 г. до 89,6 млрд. долара.

Индустрията се изправя пред най-голямото орязване на разходите от 1980 г.

Въпреки неблагоприятните цени, петролни и газови компании с висок дълг трябва да поддържат предишните обеми на производство. Според „S&P Capital IQ” петролните компании „Sandridge Energy, Energy XXI и Halcon Resources” изхарчили повече от 40% от приходите си за третото тримесечие за плащане на лихви по дългове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com