Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ

7562
Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици поверителни интервюта с ключови фигури в САЩ показват, че Вашингтон умишлено е подвеждал гражданите на страната за най-дългата война в нейната история - тази в Афганистан.

В 18-годишният конфликт загинаха 2300 американски войници, повече от 20 хиляди бяха ранени, а цивилните жертви след афганистанското население са десетки хиляди. Войната струва на САЩ 1 трилион долара в допълнение към жертвите и пострадалите.

САЩ подновиха преговорите с талибаните в Катар

Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха двете страни, 3 месеца след като президентът Доналд Тръмп рязко сп...

2000 страници интервюта с политици, военни, анализатори и експерти бяха публикувани от The Washington Post, предаде БГНЕС. Интервютата са направени от проекта Научени уроци (Lessons Learned) на службата на Специалния инспектор за Афганистан (SIGAR) - федерална агенция, която има за задача да премахне корупцията и неефективността във военната кампания на САЩ. Интервютата са проведени от 2014 г. насам, в допълнение към периодичните одити на SIGAR за това какво може да бъде научено от последователните провали на политиката в Афганистан.

Две от основните тези на агенцията са, че държавни служители на САЩ умишлено са подвеждали американското общество, че войната се печели от американците, докато поредица от правителства е игнорирала широко разпространената корупция в Афганистан, позволявайки злоупотребата с държавна помощ от САЩ да остане ненаказана.

В едно от интервютата генерал-лейтенант Дъглас Лут, който ръководеше военната кампания по времето на Джордж Буш-младши и Барак Обама, казва през 2015 година: "Ние сме лишени от основно разбиране на Афганистан. Не знаехме какво правим."

Генералът, както много други от интервюираните, говорят от гледна точка на разбирането, че интервютата са поверителни: "Какво се опитвахме да постигнем тук? Ние загубихме представа за смисъла на цялото начинание. Само ако американския народ имаше представа за мащаба на дисфункцията ни... 2400 загубени живота."

Друг интервюиран, командосът Джефри Егърс, който след пенсионирането си от елитната част на тюлените работи в Белия дом, казва: "Какво получихме за изхарчените 1 трилион долара? Струваше ли толкова? След като убихме Осама бин Ладен казах, че той вероятно се смее във водния си гроб, като се има предвид колко похарчихме в Афганистан."

Тръмп поднови преговорите с талибаните при изненадваща визита в Афганистан (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо посещение в Афганистан. Той се срещна както с президента на страната Ашраф Гани, та...

В някои от интервютата се говори за умишлено нагласяване на статистиката от войната, за да изглежда положението по-добро, отколкото е.

Боб Краули, полковник, работещ като съветник за борбата с антибунтовническата дейност на военните командири на операцията в Афганистан, споделя: "От всяка една статистика се представяше възможно най-положителната страна. Проучванията бяха абсолютно ненадеждни, но ако представяха нещата така, че да изглежда че каквото правим е правилно, те се превърнаха в самоподдържаща се система."

Интервютата бяха публикувани, след като The Washington Post два пъти завежда дела във федерални съдилища.

Само 62-ма от интервюираните бяха посочени с имената си, а имената на 366 други бяха редактирани, защото SIGAR настоя, че може да бъдат компрометирани информатори и податели на сигнали за нередности.

Коментатори и експерти по международна политика подчертаха важността на интервютата и ги сравниха с публикуваните през 1971 година документи на Пентагона, които разкриват неефективност, корупция и манипулации по време на войната във Виетнам.

Ниска избирателна активност на президентския вот в Афганистан

Избирателната активност в президентския вот в Афганистан изглежда по-ниска от предишните години. Афганистанците отидоха до урните в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com