Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите

1451
Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите
Снимка: Getty Images/Guliver

Паралелно с избора на президент американските граждани гласуваха и на 155 различни референдума.

Калифорния, Оклахома и Небраска одобриха връщането на смъртното наказание. В Колорадо гласуваха за узаконяване на евтаназията. Флорида, Арканзас и Северна Дакота одобриха използването на марихуана за медицински цели, Масачузетс и Невада отидоха още по-далеч като подкрепиха легализирането на тревата за развлечение.

Калифорния отхвърли на референдум задължителни презервативи в порно филмите. В град Хартсел, щата Алабама най-после ще могат да си кажат наздраве, след като гласуваха да има продажби на алкохол.

На референдум жителите на Калифорния казаха „не" на предложението за задължително използване на презервативи в порно филмите. Инициативата бе отхвърлена с 54 процента против. Клауза от проекта предвиждаше частни лица да могат да докладват за нарушения и да събират дял от евентуалните глоби, предаде Дарик.

Калифорния е основен център на порно индустрията в САЩ и е оценявана на 10 милиарда долара годишно. В окръг Лос Анджелис, където се произвеждат повечето от порно филмите в щата, вече има задължително изискване актьорите да използват презервативи. След като то влезе в сила през 2012 г., броят на разрешенията за снимане на "филми за възрастни" е намалял с над 90 процента. От порно индустрията в Калифорния предупредиха, че подобна промяна ще измести бизнеса в Невада.

Гласоподавателите в северния град Хартсел в Алабама, известен като най-големият сух град в щата, одобриха продажбите на алкохол. Избирателите в Морган Каунти сити гласуваха предложението само с 759 гласа повече от противниците на спиртните напитки. Това е петият път, в който градът гласува за продажбите на алкохол от 2002 досега. Преди две години легализирането на продажбите се провали с 231 гласа. Според приблизителните оценки на общинските власти продажбите на алкохол ще генерират 400 000 долара годишно. Хартсел се присъединява към Декатур и Прайсвил като мокри градове в сухия Морган Каунти.

Тръмп вече покани Нетаняху да го посети

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп покани израелския премиер Бенямин Нетаняху да посети страната при първа възможност, предаде ...

Пет щата гласуваха да легализират марихуаната за лична употреба. Разрешена ще бъде в Калифорния, Масачузетс, Невада и Мейн. Единствено Аризона каза "не". Четири щата гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба. Арканзас, Флорида и Северна Дакота казаха „да". В Монтана също процентът "за" води, като там се очаква мерките за медицинската употреба да бъдат вече по-свободни. Резултатите от референдума показват, че идеята за употреба на марихуана за лични цели е не само заразна, а и крайно печеливша. Само за миналата година в Колорадо, който легализира тревата през 2012- та, спечели от данъци 140 млн. долара.

Жителите на Колорадо направиха и друг избор. Те подкрепиха правото на нелечимо болните хора да изберат смъртта пред страданието. Колорадо стават шестият щат с така нареченото „право да умреш" заедно с Вашингтон, Орегон, Калифорния, Върмонт и Монтана. Това позволява хората над 18 години да поискат помощ да умрат, ако са тежко болни или имат по-малко от 6 месеца живот. Те трябва доброволно да поискат лекарство, което да ги убие. Така нареченото физически-подпомогнато самоубийство или „достойна смърт" е все по-обсъждан обществен казус след легализацията му в няколко щата.

Три американски щата гласуваха за смъртното наказание. В Калифорния избирателите отхвърлиха предложение за премахване на екзекуциите в щата и замяна на смъртното наказание с максимална присъда доживотен затвор. В Оклахома гласуваха за затягане на законодателството за смъртното наказание. В Небраска избирателите гласуваха за възстановяване на екзекуциите, като одобриха отмяната на закон от 2015 г. за премахването им. В САЩ има над 2900 души, които очакват да бъдат изпълнени смъртните им присъди.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" страната е на пето място в света по брой на екзекуции, изпълнени през 2015 г., а пред нея са Саудитска Арабия, Пакистан, Иран и Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com