САЩ прекратили програмата за шпиониране на Меркел

17153
САЩ прекратили програмата за шпиониране на Меркел
Снимка: Getty Images / Guliver

Националната служба за сигурност (АНС) престанала да шпионира германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, след като Белият дом научил за наблюдението, съобщава американският вестник "Уолстрийт Джърнъл", предаде БГНЕС.

Президентът Барак Обама разбрал за електронното наблюдение от вътрешен доклад, който поръчал в средата на годината, съобщава изданието, позовавайки се на неназовани американски официални представители.

Докладът показал, че АНС е подслушвала телефоните на около 35 световни лидери. Тогава Белият дом прекратил програмите за следена на редица лидери, включително на Меркел, допълва вестникът.

Планирано е спирането на някои програми, но те все още не са прекратени, пише "Уолстрийт Джърнъл". Официални представители съобщили пред вестника, че програмите за подслушване на АНС са толкова много, че не било практично президентът да бъде уведомяван за всички. Обама бил "информиран за и одобрявал по-широки "приоритети" в областта на разузнаването-събирането на данни", но депутатите решавали за конкретните разузнавателни цели, допълва "Уолстрийт джърнъл".

"Тези решения се вземаха в АНС. Президентът не подписва тези неща", заявява неназован официален представител пред изданието. Прекратяването на програмата за наблюдение е сложно, защото световен лидер от ранга на Меркел може да комуникира с друг лидер, който Вашингтон наблюдава, допълват официални източници.

Германският вестник "Билд ам Зонтаг" цитира вчера източници на американското разузнаване, според които директорът на АНС генерал Кийт Александър уведомил Обама за операцията срещу Меркел през 2010 г. Във Вашингтон говорителка на АНС опроверга тази информация.

Александър "не е обсъждал с президента Обама през 2010 г. предполагаема операция на външното разузнаване, включваща германския канцлер Меркел, нито някога е обсъждал каквито и да е предполагаеми операции, включващи канцлера Меркел. Информации в медиите, твърдящи противното, са неверни", заяви говорителката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com