Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

3944
Защо 6-ти май е ден на Българската армия?
Снимка: iStock/Guliver

Честваме Гергьовден на 6 май – празник, посветен на Свети Георги, на овчарите и пастирите и ден на Българската армия. Какво общо имат светецът и пастирите с военните и защо Гергьовден е денят на армията са въпроси, чиито отговори за мнозина остават загадка. Причина има и тя далеч не е една. Да си припомним заедно.

Гергьовден – ден на Българската армия

Мнозина забравят, че Свети Георги е наричан Победоносец и че е светецът-воин, който защитава християнската вяра, слабите и онеправданите. Като олицетворение на храбростта и жертвоготовността, които са в основата на славните победи на българите в защита или за извоюване на свобода и независимост едва ли има по-подходящ светец, на чийто празник да отбележим деня на армията.

Какво не се прави на Гергьовден?

Гергьовден е известен и като Ден на храбростта – още една причина имено той да е обявен за ден на Българската армия от самото ѝ създаване, за професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За храброст“, учреден като такъв с указ № 1 от 1 януари 1880 г. от княз Александър Батенберг за удостояване на извършилите подвизи на бойното поле. Първоначално Деня на Българската армия – Гергьовден – се отбелязвал на 27 април, но поради преминаване от Юлианския към Григорианския календар през 1916 година празникът е преместен на 6 май.

Как се отбелязва професионалният празник на военните и ден на Българската армия днес?

Докато за гражданите Гергьовден масово е имен ден и ден за агнешки курбан и поднасяне на обредна трапеза, почивен ден, прекаран много често и зад граница, за армията и заетите в сферата 6 май е професионален празник, отбелязван тържествено и уважаван от представители на висшия клир на Българската православна църква и държавници.

Днес 6 май като ден на Българската армия се отбелязва с поднасяне на цветя и венци на паметниците на загиналите в битки за свобода, независимост и просперитет на България, с молебен за живите, с празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, с панихида за загиналите военнослужещи. Военен парад, по време на който се изпълнява

Националният химн и произвеждат артилерийски салюти, и полет на военен вертолет също са част от празника на Българската армия. Изложби на военна тематика, исторически разкази и богата програма от различни събития съпътстват празника, а официалната му част завършва с тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Къде по света се празнува Гергьовден?

Докато в миналото са били по-застъпени църковната и официалната част на празника, днес той е по-комерсиален и се набляга на трапезата и празнуването на имен ден от носещите името на светеца, както и имената Гергана, Галя, Ганка, Гено, Гинка, Гоце и производните им.

Традицията повелява на трапезата да присъства агнешко месо и именно то заедно с именните дни е по-популярната и отбелязвана от народа част от празника, докато почитането му като Ден на Българската армия някак остава в по-тесен кръг – от заети в сферата и семействата им, от църквата, властите и самите военни.

На този 6 май не забравяйте между агнешкото и наздравиците да поднесете венци на паметник на войн, отдал живота си, за да я има България и да празнуваме Гергьовден с трапези и веселба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-големите грешки при обзавеждането на всекидневната

На коя посока е най-правилно да спите според фън шуй?

ВВС: Ежедневно пушещите канабис са повече от пиещите в САЩ

Нощувка за 50 000 долара: Ето как изглежда най-скъпата подводна хотелска стая (ВИДЕО)

5 неща, от които един мъж се страхува най-много в една връзка

Всеки футболист иска ТЯ да им свири мачовете - най-секси съдийката на планетата (СНИМКИ)

Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години

Без месо и риба: 5 правила за хранене за вегани

Променяш света, ако си оправиш леглото: Вдъхновяващата реч на един адмирал (ВИДЕО)

Дъжд, но от ПАРИ ще вали за тези зодии през лятото на 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com