В миналото САЩ смятали Порошенко за корумпиран политик

31330
В миналото САЩ смятали Порошенко за корумпиран политик
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската дипломация е имала в миналото отрицателно отношение към новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

Това показват данните на "Уикилийкс", публикувани в руския в. "Комерсант", предаде БГНЕС.

През периода 2006-2010 г. имало 100 споменавания за Порошенко в дипломатическите депеши от посолството на САЩ в Киев, като някои от характеристиките са били критични.

Повечето негативни отзиви на американските дипломати за Порошенко се отнасят за периода 2006-2009 г., когато той е бил депутат във Върховната Рада от партията "Нашата Украйна" и е бил ръководител на Националната банка.

През февруари 2006 г. посланикът Джон Хърбст в грама до Държавния департамент нарекъл Порошенко "опозорил се олигарх". По-късно през май заместничката му Шейла Гуолтни изпратила нота до Държавния департамент, в която твърди, че имиджът на Порошенко е "дискредитиран от правдоподобни обвинени в корупция". През юни същата година новият посланик Уилям Тейлър окачестви украинския милиардер като "крайно непопулярен политик, който се ползва с голяма подкрепа от партийните лидери заради предишната предприемаческа и организационна дейност". След месец посланикът нарекъл Порошенко "дискредитирал се олигарх".

В съобщенията се говори и за враждата на Порошенко с Юлия Тимошенко. Споменава се, че бизнесменът няма да се спре пред нищо, за да отмъсти на Тимошенко заради публичните й обвиненията срещу него за корупция.

За отбелязване е, че Порошенко е бил смятан за доверен човек на президента Виктор Юшченко и често е бил споменаван като един от главните спонсори на "Нашата Украйна" и Оранжевата революция.

След победата на Юшченко на президентските избори през 2004 г. Порошенко стана секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Но през септември 2005 г. Юшченко уволни както Порошенко, така и Юлий Тимошенко в хода на сблъсъка сред корумпирания украински политически елит

На изборите през май 2006 г. Порошенко отново е избран за депутат, а след две години оглавява Националната банка.

През 2009 г той е вече външен министър и от този момент се променя отношението към него в съобщенията на американското посолство, отбелязва "Комерсант". През октомври 2009 г. временно управляващият посолството Джеймс Петит пише за него като за "състоятелен бизнесмен с големи политически връзки, призоваващ към интеграция с ЕС и по-прагматични отношения с Русия".

В още няколко телеграми на американските дипломати се казва, че като външен министър Порошенко е съдействал Украйна да не се сближава силно с Русия. А посланикът Джон Тефт отбелязвал, че Порошенко е говорил за планове на Украйна да влезе в НАТО въпреки позицията на президента Виктор Янукович.

Русия заплаши да спре газа за Украйна от 2 юни

Русия официално заплаши, че от понеделник, 2 юни, ще спре газовите доставки за Украйна, ако „Нафтогаз” не плати дълговете с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com