Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

17 май 2024, 23:15 часа • 2583 прочитания

Перу определи транс идентичностите като разстройство на психичното здраве. Указът, подписан от президента Дина Болуарте, министъра на здравеопазването и министъра на икономиката, също се отнася до „его-дистоничната сексуална ориентация“ като състояние на психичното здраве.

Служител на Министерството на здравеопазването  каза, че промяната в политиката има за цел да улесни лечението на „транссексуални хора и хора с разстройства на полова идентичност“, особено в частни клиники. Указът обаче е дълбоко регресивен, категорични са от правозащитната организация Хюман Райтс Уоч.

Още: Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Според организацията, указът използва остарели класификации, свързани с полова идентичност и сексуална ориентация, които Световната здравна организация замени в най-новата Международна класификация на болестите, публикувана през 2019 г. Указът също допълнително затвърждава предразсъдъците срещу лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора в Перу, които са довели до насилие и дискриминация срещу това население, категорични са от Хюман Райтс Уоч.

Оттогава Министерството на здравеопазването  потвърди, че не разглежда ЛГБТ идентичностите като „болести“, но указът остава в сила въпреки силните критики от страна на перуански правозащитни организации и активисти, включително  PROMSEX, Más Igualdad Perú и Gahela Cari.

Още: Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

„Официалното патологизиране на ЛГБТ хората в Перу може сериозно да подкопае усилията за подобряване на защитата на правата въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност. Понастоящем Перу не позволява на двойки от един и същи пол да се женят или да влизат в граждански съюзи, няма процедура за транс хора да променят документите си, за да отразяват тяхната полова идентичност, и няма граждански закони, забраняващи дискриминацията срещу ЛГБТ хора. Указът може също така да даде легитимност на „практиките на преобразуване“ и да изостри  проблемите с психичното здраве, пред които са изправени ЛГБТ общностите в Перу“, категорични са правозащитниците.

Оттам призовават правителството на Перу да отхвърли „този пристрастен и ненаучен указ и да се стреми да приложи актуализираната класификация на болестите на СЗО по отношение на сексуалната ориентация и полова идентичност“. „Тя трябва също така да се консултира с ЛГБТ организациите в Перу за това как най-добре да гарантира правата на техните общности на физическо и психическо здраве чрез зачитащи правата и пропорционални обществени политики“, категорични са от Хюман Райтс Уоч.

Още: Със закон: Германия улеснява смяната на пола

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес