В САЩ обсъждат предимството на доставения в Украйна дрон Switchblade пред Javelin

15071
В САЩ обсъждат предимството на доставения в Украйна дрон Switchblade пред Javelin
Снимка: Getty Images

Министерството на отбраната на САЩ все още уточнява детайлите на договора за изпращане на Украйна на по-големи летящи боеприпаси Switchblade 600, които са в състояние да унищожат танкове и укрепени вражески позиции. Няма определена дата за доставката им и остават въпроси за това колко „дронове самоубийци“ техният производител Aerovironment може да направи в кратък срок. 

„В подкрепа на Украйна Switchblade 600 се набавя в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна“, каза говорителят на Министерството на отбраната Джесика Максуел в изявление от 10 май. „Отделът няма активен договор за Switchblade 600 и е закупил само малък брой на прототипи за изследователски и развойни цели." 

Пентагонът „работи активно за сключване на договор“ за закупуване на 10 дрона Switchblade 600, каза Максуел. Датата на доставка за тях не е известна и ще бъде определена след финализиране на договора, каза тя.

По-тежък от Switchblade 300, който вече се използва в Украйна, моделът 600 също е преносима система камикадзе, но носи по-мощна бойна глава за използване, както срещу движещи се бойни средства, така и срещу персонал. По-силният удар и по-големият боен радиус, предоставени от по-големия дрон, го правят много подходящ за използване срещу продължаващата руска офанзива в открити равнини на Източна Украйна, където артилерията и танковете са основни цели. Дронът е въоръжен със същата многоцелева бойна глава, използвана в противотанковите управляеми ракети (ATGM) Javelin, които се превърнаха в емблематични във войната за унищожаване на руски танкове. 

Дроновете Switchblade 300 се доставят на Украйна като част от пакет оръжия и оборудване на стойност 800 милиона долара, изтеглени от американските запаси. 10-те дрона от серия 600 ще бъдат закупени от правителството на САЩ директно от производителя за Украйна.

Десет не е огромен брой баражиращи боеприпаси, които удрят цели и експлодират, предвид мащабите на битката в Украйна. Но операторите на Switchblade могат да прекратят мисия и да върнат дрона, ако той не намери цел. Това дава на оператора допълнително предимство пред ПТУРС Javelin и някои други дронове самоубийци, които по същество се губят веднага след като бъдат изстреляни, независимо дали унищожават цел или не. И двете серии Switchblade включват възможност за „изключване и повторно предаване“, която позволява на оператора да прекъсне мисията и да включи отново същите или други цели. Могат да се използват и за наблюдение, без изобщо да се атакува цел.

По-големият Switchblade 600 може да лети около 40 минути и има електрооптична/инфрачервена (EO/IR) оптика, вградена в сензорна топка за наблюдение и насочване от дистанционен оператор. Дронът има прагов обхват, при който може да остане свързан с оператора от около 25 мили (40 км) в зависимост от условия като терен, да лети със 70 мили/час (113 км/час) и може да лети с максималните 115 мили/час (185 км/час). Моделът 600 може да бъде настроен и изстрелян от един войник за по-малко от 10 минути, твърдят от компанията. Цялата система е с маса 120 pounds, като самият дрон тежи около 33 pounds, според Aerovironment. 

Анализ: Санкциите на Байдън срещу Русия са нож с две остриета

По света се води активен дебат за това как отслабва тоталното господство на долара в международната финансова система. Много страни тър...

Няколкостотин от по-малките дронове от серия 300 са предназначени за Украйна, където вече са използвани срещу руски персонал. Видео, публикувано във Facebook от 53-та механизирана бригада на Украйна, показва нещо, което изглежда е удар с Switchblade 300 по позиция на руска картечница. Дронът експлодира точно пред отвора на картечното гнездо, което е вкопано в земята, и разпръсква шрапнели над позицията. Експлозията не е много голяма, но прецизността, с която Switchblade може да бъде насочен, го прави мощно оръжие срещу вражески персонал.

Снимки на останките от дрона по-късно бяха публикувани от руснаци в социалните медии, потвърждавайки, че това е удар на Switchblade 300. Самолетът е забележимо непокътнат и все още има криле, които се разперват от централния фюзелаж след изстрелването му от тръбата.

Switchblade 300 се побира в раница и може да лети за около 15 минути и до 10 километра. Той се движи с около 60 мили в час и може да се ускори до 100 мили в час. И за двете системи операторът на дрона използва базирана на таблет система за навигация и управление, за да лети и да насочи дрона, а след това да порази целта.

Тъй като армията на САЩ не е закупила голям брой Switchblade 600, Aerovironment все още сглобява всеки от тях на ръка. Бавният темп на производство може да е една от причините, че дроновете все още не са закупени от САЩ за украинците. 

Това може да е причина Пентагонът да увеличи доставките на Switchblades с новия дрон „Phoenix Ghost“, който също е своеобразна летяща бомба, но досега е обвит в тайна. Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви името на новия дрон и каза, че той функционира по подобен начин и служи за същата роля. Той не даде никакви подробности за дизайна на Phoenix Ghost или колко силен взрив възпроизвежда, макар да каза, че ще бъде „полезен срещу различни видове цели“.

Британско издание: Защо не трябва да се отказваме от руската литература

Чехов е забранен в Чили. Достоевски? Забранен в Италия. Руската литература обаче не може да бъде отменена, пише британският The Spectat...

„Модел 600 е чисто нов и не са много на брой в нашия склад“, казал пред The War Zone в скорошно интервю Браян Кларк от мозъчния тръст на Hudson Institute. Switchblades просто не се правят много бързо и това е проблем, който се опитват да решат. Това е проблем с капацитета на производството."

Силите за специални операции на САЩ (SOF) използваха редица дронове Switchblade 300 срещу талибански бойци в Афганистан в началото на 2010 г. Но специалните оператори не се нуждаят често от дронове от серия 600 и досега не е имало реален сигнал за търсене от армията и за увеличаване производството на по-голямата система, казал Кларк.

САЩ и съюзниците имат търпение да „налеят” повече военна техника и оръжия в Украйна, където външната помощ помогна почти за спиране на руската инвазия. Но, както при доставката на ПТРК Javelin, темпът, с който индустрията може да произвежда оборудване, може да не съответства на скоростта, с която Украйна изразходва боеприпасите. Продължаващите усилия за изпращане на Switchblades са друг пример за този проблем с веригата за доставки.

Ежедневно се появяват видеоклипове на украински атаки срещу руски бронирани превозни средства и това са мощни инструменти за добавяне към техния арсенал, но остава да се види колко бързо могат да бъдат използвани дроновете Switchblade от серия 600 и какъв вид въздействие могат да окажат.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка