Анализ: Санкциите на Байдън срещу Русия са нож с две остриета

6033
Анализ: Санкциите на Байдън срещу Русия са нож с две остриета
Снимка: Getty Images

По света се води активен дебат за това как отслабва тоталното господство на долара в международната финансова система. Много страни търсят усилено начини да намалят зависимостта си от капризите на Вашингтон, пише Фарид Закария във Washington Post. Закария е световноизвестен автор за WP, CNN, Foreign Affairs и Time и други. 

Администрацията на Байдън заслужава цялата заслуга за суровите икономически санкции, които наложи на Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна. Както посочват Гари Клайд Хуфбауер и Меган Хоган в своя публикация от март, това са „най-всеобхватните санкции, наложени на големи сили след Втората световна война“. Авторите ги оценяват по десетобална скала и им дават поне 8 точки от 10.

Байдън увери Швеция и Финландия, че ги подкрепя за НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с лидерите на Швеция и Финландия, за да покаже подкрепата си „за политиката на отворени в...

Но безпрецедентният характер на предприетите мерки предизвиква безпокойство в целия свят, който твърди, че Съединените щати използват финансовата си мощ като оръжие и това в крайна сметка може да отслаби господството на долара, което е в основата на ненадминатото финансово влияние на Америка.

Чух това със собствените си уши от три източника, на които напълно вярвам. Първият източник от Ню Делхи наскоро ми разказа за разговор, проведен на най-високо ниво в индийското правителство. Тема: Какво трябва да се направи, така че САЩ никога да не могат да направят с Индия това, което направиха с Русия. Вторият източник е от Брюксел, където служителите на Европейската комисия бяха натоварени да продължат да работят с Вашингтон по санкциите, но в същото време да търсят възможности за намаляване ролята на долара при вноса на енергия. Третият е азиатски колумнист, отразяващ Китай. Той предположи, че прекалено строгите карантинни мерки в Шанхай, които въвеждат нормиране на храната и основните стоки, са част от китайския експеримент.

По света се води активен дебат дали тоталното господство на долара в международната финансова система отслабва. Дори Goldman Sachs и МВФ предупреждават, че това може да се случи. Аз съм на обратното мнение, а именно, че доларът може да бъде победен само ако има ефективна алтернатива. И тя все още не е тук.

Разбираемо е обаче, че много страни, от враждебни държави като Китай и Русия до приятелски настроени като Индия и Бразилия, търсят усилено начини да намалят зависимостта си от капризите на Вашингтон. Всички тези усилия все още не са дали големи резултати, но си струва да се отбележи, че делът на световните валутни резерви в долари през последните 20 години е намалял от 72 на 59%.

Така е отчасти, защото Съединените щати днес изглеждат по-малко стабилни и предсказуеми, докато се ползват с такава изключителна привилегия. През двете десетилетия преди руската инвазия Вашингтон масово прилага санкции по различни причини, увеличавайки броя на подобни случаи с над 900%. Много от тези мерки бяха свръхреакции и трябва да бъдат отменени. След 11 септември Вашингтон започна да прилага много натрапчиви и безсрамни мерки, проследявайки паричните потоци, отиващи към терористите. Той строго наказва банки, които не се придържат към санкциите на САЩ: например наложи санкции на Иран, Венецуела, Северна Корея, Куба и други страни, често просто за да удовлетвори вътрешните си критици, които поискаха „нещо да се направи“, но без допълнителни разходи. Икономическа война от този вид не доведе до смяна на режима в тези страни, но обикновените хора страдат масово от нея. Санкциите срещу Русия са насочени към промяна на политиката, а не към промяна на режима, и следователно могат да бъдат по-ефективни.

New York Times: Войната става все по-опасна за Америка и Байдън го знае

Америка губи ориентири в Украйна под формата на своите национални интереси, които трябва да служат като граници за подпомагане на Киев....

Икономическите санкции станаха много по-често срещани при администрацията на Тръмп, която едностранно се оттегли от ядреното споразумение с Иран и след това заплаши с репресии срещу фирмите, които търгуват с Иран, въпреки че Техеран спази условията на споразумението, спонсорирано от ООН. И тогава имаше глоби, които американските регулатори и съдилища налагаха. Например през 2014 г. френската банка BNP Paribas беше глобена с почти 9 милиарда долара. Отново, подобни мерки се движат единствено от силата на долара.

Подкрепям санкциите срещу Русия, но президентът Байдън трябва публично да ги обясни. Той трябва да е наясно, че руската „военна операция” в Украйна е най-сериозната атака от десетилетия срещу базираната на правила международна система. Ако Москва успее, тази система може да бъде разкъсана. Ето защо Вашингтон, заедно със своите съюзници, предприемат такива извънредни мерки. Президентът трябва да посочи подробно правното основание за действията, предприети от САЩ и техните партньори. 

Как точно държавата може да конфискува частна собственост, върху която собственикът има законни права, дори и да е руски олигарх? Как могат хората да са сигурни, че никой няма да злоупотребява с тези правомощия? Байдън трябва да подчертае, че в бъдеще САЩ ще предприемат такива действия само когато има груби нарушения на международното право от същия мащаб като действията на Русия. 

Доларът запазва най-важната си роля в международната система, защото САЩ имат най-голямата икономика в света. Те имат и най-ликвидните капиталови пазари, американската валута има свободно плаващ обменен курс, САЩ се считат за правова държава, не склонна към незаконни и едностранни действия. Но напоследък Вашингтон не отговаря на последния критерий. Байдън трябва да гарантира, че администрацията му няма да отслаби уникалната финансова суперсила на Америка в борбата й срещу Русия. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com