8 научни факта за джинджифила

5218
8 научни факта за джинджифила
Снимка: iStock/Guliver

В източната медицина джинджифилът се приема за тонизиращо, антипиретично и прочистващо средство. То всъщност е корен на тревисто многогодишно растение, което прилича на тръстика. Принадлежи към семейство джинджифилови. Към принадлежат и други подправки - куркума, кардамон и калгал.

Защо джинджифилът е полезен?

С калорично съдържание от 80 ккал на 100 гр, този корен изобилства от полезни за човека вещества и микроелементи. Ето кои са осемте научно доказани ползи от него.

1. Помага при настинка

Джинджифилът затопля и предизвиква изпотяване. Една чаша чай от тази подправка е малко вероятно да бъде пълноценен лек за настинки, но ще помогне за затопляне и облекчаване на симптомите на заболяването.

2. Полезен е за храносмилането

В традиционната медицина джинджифилът често се използва като лек за стомашно-чревни разстройства. Доказано е, че той помага при подуване на корема. Активните вещества в корена ускоряват разграждането на газовете и тяхното елиминиране. Също така джинджифилът стимулира производството на панкреатични ензими, които водят до подобряване на храносмилането и ускоряване на метаболизма. И не на последно място той е ефективен лек срещу гадене, включително и това, което се появява по време на бременност.

3. Ефективен е при диабет

Според няколко проучвания джинджифилът може да понижи нивата на кръвната захар. Освен това противовъзпалителните му свойства помагат за облекчаване на вторичните симптоми на заболяването - оток и възпаление.

4. Помага за нормализиране на теглото

Подправката намалява кръвната захар и стимулира производството на ензими, отговорни за разграждането на мазнините. Доказано е, че удължава чувството за ситост.

5. Намалява болката по време на менструация

В продължение на векове джинджифилът се използва като ефективно средство за борба с дисменореята - синдром на болка, придружаващ менструацията. Според проучване от 2009 г. добавянето на 250 mg джинджифил (малка хапка с размер на хапче) два до три пъти дневно може да облекчи болката по време на цикъл толкова ефективно, колкото популярният болкоуспокояващ ибупрофен.

6. Помага при артрит и възпаление на ставите

Джинджифилът съдържа гингерол - фенолно съединение, което му придава типичния остър вкус. Това вещество има силни противовъзпалителни свойства. В традиционната медицина джинджифилът се използва за лечение на ставни заболявания - артрит и артроза. Доказано е,  че коренът е ефективен за облекчаване на болката при възпалени стави, както и за увеличаване на тяхната подвижност.

7. Убива бактериите

Отвара с джинджифил топи скоростно мазнините!

Едва ли има жена, която поне веднъж в живота си да не е водила яростна битка с наднорменото тегло. Да, всяка го е правила, но не всяка ...

Активното вещество в джинджифила е ефективно антибактериално средство. Доказано е, че то предпазва устната кухина от няколко вида бактерии, които причиняват пародонтални заболявания и други заболявания на венците. Веществото е ефективно и срещу гъбични заболявания като кандидоза.

8. Предпазва сърцето

Джинджифилът има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система - разрежда кръвта, понижава кръвното налягане и предпазва сърцето от коронарна артериална болест. Освен това, според учените, колкото повече джинджифил консумира човек, толкова по-изразен е този ефект. Хората със здрав стомашно-чревен тракт могат да ядат джинджифил всеки ден, но не повече от 3-4 гр. На бременните жени не се препоръчват да консумират повече от 1 гр. Въпреки това, тези, които страдат от стомашни или бъбречни проблеми, трябва да се консултират с лекар. 

Противопоказания:

Няма доказателства за ползите от джинджифила, прилаган като компрес - ефектите се наблюдават само когато се приема през устата. 

Чай от джинджифил: Дар от природата

Чудото на природата, наречено джинджифил, се използва от хилядолетия за подправяне на храна и лечение на неразположения. Джинджифилът ...

Джинджифилът е полезен за храносмилателната система, но в някои случаи може да се окаже вреден за нея. Както всяка пикантна храна, така и той дразни стомаха и може да причини киселини, диария и дори разстройство.

Консумацията на джинджифил на гладно или в големи дози, може да провокира стомашни проблеми дори при здрави хора.

Подправката под всякаква форма е строго противопоказана за хора с гастрит, дивертикулит, колит и ентероколит, язва на стомаха, заболявания на черния дроб и панкреаса.

В големи количества джинджифилът води до резки скокове в налягането, а също така намалява съсирването на кръвта и увеличава риска от тежко кървене. Той е полезен за сърдечното здраве, само когато не е наличен сериозен здравословен проблем.

Джинджифилът съдържа малко количество оксалати - соли на оксалова киселина. Те са вредни за хора с заболявания на червата и бъбреците, особено за тези с уролитиаза с повишен риск от образуване на оксалатни камъни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com