Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

25 април 2024, 05:05 часа

Наситените със захар напитки са навсякъде и се консумират от голяма част от населението - от малки деца до възрастни хора. Те са станали част от ежедневието ни, въпреки отрицателните им ефекти, които се проявяват всеки ден.

Още: Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%

Най-новите проучвания показват, че хората, които пият поне една такава напитка на ден, са по-застрашени от появата на лоши мазнини в кръвта и следователно от сърдечни заболявания. Пиенето на твърде много от тези изкуствено подсладени безалкохолни насърчава дислипидемия, термин, който включва високи нива на триглицериди и лош холестерол.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е вещество, подобно на восък, произвеждано от черния дроб. Той е разделен на две категории: липопротеин с ниска плътност (LDL), който е лош, и липопротеин с висока плътност, който е добър.

Преработените храни и промишлените сладки напитки насърчават натрупването на нездравословен холестерол в кръвоносните съдове, проправяйки пътя за сърдечни заболявания.

Напитките със захар и холестерола

Ежедневната консумация на такива напитки увеличава с 98 процента вероятността здравият човек да има високи нива на лош холестерол в кръвта. Това е много рисков фактор за развитие на атеросклероза, инфаркт и исхемия.

Този риск се намалява чрез спазване и прилагане на режим на здравословно хранене, като средиземноморския. Този режим препоръчва намаляване на количеството червено месо и въглехидрати, но по-редовна консумация на плодове, зеленчуци, риба, семена, здравословни зърнени храни и мазнини като екстра върджин зехтин.

Да се откаже от тези напитки е най-добрата стъпка, която човек може да предприеме, защото захарта е отговорна за голяма част от сериозните здравословни проблеми в тялото.

Още: 7 естествени средства за намаляване на сърдечните заболявания и стреса

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес