НА ЖИВОВойната в Украйна

Американската прокуратура иска да бъдат иззети 5,4 млн. долара от сметка на руския бизнесмен Константин Малофеев

1113

Американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев, предаде Ройтерс. Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г.,  понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим.

Федералните прокурори в Ню Йорк посочват, че конфискуването на парите е правомерно, защото Малофеев се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на американските санкции.

Според обвинението през март 2014 г. Малофеев е използвал фиктивна компания на Сейшелските острови, за да инвестира 10 милиона долара в акции в тексаската банка "Стратеджик гроут банкорп“  (Strategic Growth Bancorp). На следващата година той е продал фиктивната компания за един долар на неназован гръцки бизнес партньор, като споразумението е било сключено със задна дата - юли 2014 г., когато санкциите все още не са били наложени.

Банката в Тексас обаче е продължила да счита Малофеев за собственик на акциите и е сигнализирала министерството на финансите за действията му.

Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били конвертирани в пари в брой и депозирани в блокирана сметка, когато през 2016 г. "Стратеджик гроут банкорп“ се слива с базираната в Денвър "Сънфлауър банк" (Sunflower Bank). 

През март американското министерство на правосъдието създаде федерална работна група "Клепто кепчър“ ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията ѝ в Украйна. В резултат на това бяха издадени заповеди за конфискуване на яхти и самолети, собственост на хора, за които има подозрения, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Освен това американската прокуратура повдигна обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

Самият Малофеев беше обвинен през март в заобикаляне на санкциите и използване на съучастници за тайно придобиване на медии в цяла Европа, пише БТА.

ОЩЕ: Телевизията на Малофеев видя шпионският скандал с Малинов като част от план срещу руския газ

Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?

Медиите извадиха на светло известния и в България руски олигарх Константин Малофеев след корпоративните войни в Русия от края на 2000-т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Кристалина Георгиева разказа...
Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...
Бил Гейтс: Предпочитам да плащам...
Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни...
САЩ обявиха нова военна помощ...
Заради шпионския балон над САЩ:...
Китай даде обяснение за балона,...

Последни новини