Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?

14212
Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?
Снимка: Getty Images/Guliver

Медиите извадиха на светло известния и в България руски олигарх Константин Малофеев след корпоративните войни в Русия от края на 2000-те. Той се превърна в един от най-мощните хора в телекомуникациите на Русия, но влезе в критичен за бизнеса му спор с руската държавна банка VTB (ВТБ) и в мометна "православният олигарх"  (както го наричат в Русия) е на път да загуби всичко. Така започва анализът си за произхода на парите на магната The Moskow Times.

В последните години за Малофеев се говори предимно като за "православния олигарх". Името му е тясно свързано с идеята за монархия и консервативното православие. Още в началото на бизнес възхода си той спонсорира православни организации, чрез собствената си фондация "Св. Василий Велики". Движението "Двуглав орел" е основният му политически проект. В началото на 2019 година, Малофеев се озовава като заместник-председател на самият патриарх Кирил във "Всемирния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква.

Обратът в бизнес кариерата му става през 2014 г. Тогава той беше санкциониран от Запада за предоставяне на подкрепа на бунтовниците в Източна Украйна. ЕС го държи отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики". Срещу Малофеев е образувано наказателно производство в бившата съветска република. Той е в черния списък на лицата, срещу които ЕС и САЩ наложиха санкции. Отскоро е и в черния списък на България, след като само неговото и името на Леонид Решетников бяха замесени в шпионският скандал с Николай Малинов - председателят на движение "Русофили". На кратко в аферата Малофеев се споменава като бизнесменът, който може да придобие активи на Цветан Василев и във връзка с "овладяване на български медии" (ТВ7). Още за скандала можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

От 2014г. изглежда, че бизнесимперията му затъва в неприятности: няколко от неговите компании са изправени пред фалит, а други имат големи данъчни задължения, пише The Moskow Time.

Въпреки това, Малофеев преследва амбицията си да ръководи монархическа политическа партия и да изгради консервативна медийна империя. Блогът за независими разследвания The Bell проучва бизнеса му, политическата му дейност и предполагаемото му участие в скандал с открадната криптовалута на стойност 450 милиона долара.

Спонсориране на монархията

Според източници на изданието, движението "Двуглав орел" е трамплин за нова дясна партия, подкрепяща монархията. В интервю пред The ​​Bell Малофеев заяви, че организацията отговаря на нуждите на обществото. "В страната има политическа криза и има търсене на монархистка партия", каза той. Според проучвания, около 30% от руснаците имат монархистки възгледи, но когато Малофеев говори за монархия, това не е абстрактно понятие. „Разбира се, тези хора, които обичат [президента] Владимир Путин, виждат продължаването на неговата власт именно в такава монархическа светлина", подчертава пред изданието Малофеев.

Поне публично Кремъл не подкрепя подобни идеи. Създаването на монархическа политическа партия е лична инициатива на Малофеев, според Дмитрий Песков, говорителят на Путин. Песков каза пред The ​​Bell, че Малофеев не е търсил одобрение за подобно начинание.

През март Малофеев се присъедини към "Справедлива Русия", бивша лявоцентристка политическа групировка. В момента прокремълската партия е с 23 места в парламента. Малофеев спонсорира партията и прокарва часто от идеите си чрез нея. В същото време той е ухажван и от националистическата политическа партия Родина, която не е парламентарно представена, посочва The Bell.

Според анализаторите, Малофеев е искал да използва една от двете партии за основа на нова политическа сила с монархическа идеология - но не постигнали споразумение, заради свои грешки. За това признал лидерът на партия "Родина" Журавльов: "Той смята, че партньорството в политиката е изградено по същия начин, както в бизнеса, но това не е така". "[В политиката] можете да отговаряте на условията и да се придържате към договореното, но вашите партньори са свободни да решат друго."

Преговорите с политическите сили се разпадат на много напреднал етап. В началото на 2019 година се очакваше бизнесменът да бъде обявен за наследник на сегашния лидер на "Справедлива Русия" Сергей Миронов по време на партийна конференция през април. Съобщението обаче било отменено в последния момент, защото ръководството на партията се уплашило - Малофеев "се държал като клиен на щанд за зеленчуци", според описанието на в. "Комерсант" по онова време. "Имаме различни гледни точки и различни пътища, така че се разделихме", коментира пред The Bell този момент депутатът от "Справедлива Русия" Олег Шейн. Скоро след това Малофеев обяви, че напуска партията.

Това не е първият опит на бизнесмена да влезе в политиката. През 2012 г., в разгара на корпоративната си битка с VTB, той се опита да стане сенатор в горната камара на парламента на Русия. Опитът му отново беше неуспешен, а място в Сената щеше да му даде имунитет от наказателно преследване на фона на съдебните дела от VTB.

Фалити и дългове

Константин Малофеев е един от първите руснаци, които са обект на санкции от страна на САЩ И ЕС през 2014 г. Инвестиционният инструмент на "православния олигарх" Marshall Capital Partners бе почти парализиран, когато Министерството на финансите на САЩ замрази активите и сметките му де факто в целия свят. Оттогава компанията се ръководи от един от бившите бизнес партньори на Малофеев и е преименувана на Marshall Global.

Санкциите са заради ролята на Малофеев в конфликта в района на Донбас, Източна Украйна. Александър Бородай, който беше нает като консултант и PR експерт от Малофеев, стана първият ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) през лятото на 2014 г., а Малофеев не скри, че финансира групи в Крим и Донбас. Той обаче винаги е поддържал тезата, че участието му е чисто хуманитарно.

Запитан за въздействието на санкциите, Малофеев коментира действията на САЩ и ЕС като "аматьорски". "Те не се открояват по никакъв друг начин освен с русофобията си, така че не са ми причинили никаква вреда", каза той. Това не е съвсем вярно, посочва изданието. Например, веднага след налагане на санкциите, Малофеев все още имаше планове за създаването на  съвместен фонд с белгийския инвеститор Пиер Луврие. През 2014 г. Малофеев го определи като "талантлив" и "смел" и каза, че двамата ще управляват финансоф инструмент на стойност 2,2 милиарда долара. Няма съмнение, че именно санкциите са провалили тези планове, коментира The Moskow Times. А кой всъщност е Луврие и как опита да влезе във Vivacom, "Дунарит", "Авионамс" и НУРТС за 1 евро - припомнете си в този материал!

Най-голямата инвестиция на Малофеев беше дял в държавния телекомуникационен гигант "Ростелеком", оценен на стойност 1 милиард долара. Благодарение на притежанието си - и приятелството си с тогавашния министър на съобщенията Игор Щьоголев - Малофеев беше смятан за един от най-важните хора в руската телекомуникационна индустрия, посочва The Bell. Печалбата от продажбата на акциите му през 2013 г. трябваше да изплати дългове му към VTB след години корпоративен дела. Оттогава досега не се съобщава за значителни инвестиции от Малофеев в медиите.

Николай Малинов: Нямам бизнес с Малофеев, Решетников се среща и със Сидеров

Русия е приятелска за България държава. Няма как да си шпионин на приятелска за страната държава, а шпионските обвинения не ги разбирам...

Попитан за компаниите, които той в момента контролира, Малофеев посочва Царград. "Целият ми бизнес днес е Царградският холдинг", каза той. Според публично достъпна информация, сдружението Царград контролира 20 компании - но те нямат много активи. Най-големите са хотел Царград извън Москва, голяма ферма, медийната група Царград и курортен комплекс в Крим. Ако може да се вярва на финансовите отчети, всички тези компании са приключили 2018 г. със общи загуби от 700 милиона рубли (11 милиона долара). Между 2013 и 2017 г. компаниите на Малофеев са регистрирали годишни загуби от 550 милиона рубли до 1,8 милиарда рубли.

Поне на хартия много от неговите бизнесинвестиции изпитват още по-сериозни проблеми. Финансовите отчети показват, че сметките на десетки компании от групата Царград са замразени по искане на руските данъчни власти. Сред тях е и компанията за управление на недвижими имоти "Isma", някога една от най-големите по активи в бранша. Разследване на The Bell показа, че фалитът на Isma е свързан с изплащане на дълг от 2 милиарда рубли на офшорна фирма, контролирана от съоснователя на рицарския орден на "св. Йоан Кръстител от Йерусалим" Леонид Гаврилов, океанограф и дългогодишен сътрудник на Малофеев. Говорител на Малофеев нарече това законна процедура по несъстоятелност.

Освен Царград, Малофеев е свързан с над 10 благотворителни организации. Сметките им показват, че щедрото му финансиране приключва след санкциите през 2014г.

Любимият проект на Малофеев е медийната компания Царград, която генерира най-големи загуби именно след това. Царград медия не публикува финансови отчети, но между 2014 и 2018 г. тя е с дълг от 1 млрд. рубли. Телевизионната мрежа „Царград“, основана през 2015 г., може да се сравни с медиите, свързани с Евгений Пригожин, магнат, близък до Путин, който е свързан с фабриката за тролове в Санкт Петербург. Докато медийните проекти на Пригожин имат приблизителна аудитория от 5,5 милиона здрители, според услугата за наблюдение Yandex Radar телевизия Царград има над 7 милиона. Пресслужбата на Царград обаче заяви, че мрежата има 11 милиона уникални показвания на уебсайтове всеки месец.

От публично достъпните документи не е ясно как Малофеев успява да задържи бизнеса си над водата. Той отказа да даде директен отговор на въпроса откъде идват парите му, като каза просто, че печели достатъчно, когато се занимава с бизнес. Според говорителя му, част от капитала на Малофеев е инвестиран във инвестиционни фондове.

Къде са липсващите биткойни?

Телевизията на Малофеев видя шпионският скандал с Малинов като част от план срещу руския газ

Шпионският скандал с бившия издател на в. "Дума" Николай Малинов вече предизвика обширен коментар в телевизията на руския олигарх Конст...

Сривът на борсата за криптовалута BTC-e през 2017 г. и арестът на собственика ѝ - руснакът Александър Винник в Гърция беше отразена в целия свят. Винник е с обвинения в САЩ за търговия и създаването на  нелегална криптовалута. Той отговаряше за финансите на борсата, докато неговият партньор от сибирския град Новосибирск Алексей Билюченко, известен с прякора Администратора, беше отговорен за технологичната страна на нещата, пише The Moskow Times. BTC-e стана популярна, тъй като не проверяваше потребителите, които търгуваха на платформата. Така привличаше основно играчи от сивия сектор и беше средище на измамници и пералня за пари, посочва The Bell.

След ареста на Винник един от най-големите клиенти на BTC-e, белорусинът Дмитрий Василиев предложи своята помощ на Билюченко и двамата възобновиха обмена под името Wex. Миналото лято работата на борсата беше замразена и Василиев обяви, че продава платформата на украинския бизнесмен Дмитрий Хавченко, който се бори с подкрепяни от Русия бунтовници в Донбас под псевдонима Морячок (Малкия моряк). Медийното издание RBC свърза Морячок с Александър Бородай, бившият ръководител на ДНР - и бивш служител на Малофеев.

Малофеев не отрича да е приятел с Бородай, но отрича връзка с търговията с криптовалута. „Дори забранявам на служителите си да купуват криптовалути, за да не губят пари“, каза той пред The ​​Bell.

В статия, публикувана миналата седмица, руската служба на BBC направи удивителни твърдения за случилото се с парите на BTC-e. Според аудиозаписи на човек, който звучи като Малофеев и показания, дадени от Билюченко по време на разпит, Малофеев действал като посредник за Билюченко и хора, които твърдят, че са близки до мощната Федерална служба за сигурност (ФСБ). BBC твърди, че след срива на BTC-e Билюченко се срещнал с Малофеев с посредничеството на Тимофей Мусатов, адвокат на арестувания основател на BTC-e Александър Винник. Билюченко каза, че в крайна сметка е предал ключовете за криптиране - и следователно цялата криптовалута на Wex (около 450 милиона долара) - на служители на FSB.

Мусатов не отговори на молба за коментар. "Малофеев и неговите компании нямаха нищо и нямат нищо общо с Wex", заяви говорителят на Малофеев.

Според данни на криптовалутите Blockchain и Litcoin, парите, за които се твърди, че са се събрали от ФСБ, възлизат на 30 000 биткойни и 700 000 литкойни. Те са били изтеглени на 16 май. Група бивши клиенти на Wex се надяват на разследването в Русия да открие къде са се озовали парите.

Руският посланик: 80% от българите са русофили, но България не е "троянски кон" на Москва

От отмяна на санкциите срещу Русия ще спечелят всички, казва посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров в новия брой...

Да мечтаеш за бъдещето на Русия

Преди време Константин Малофеев седеше като заместник-председател до самия патриарх Кирил при откриването на 23 Всемирен руски народен събор – международна организация под егидата на Руската православна църква. Организацията е тясно свързана с Кремъл. Владимир Путин участва в заседанията ѝ, припомня изданието. Влиятелният заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко е член на президиума на организацията. Дългогодишният познат на Малофеев Щьоголев (сега пратеник на президента в Централния федерален окръг) беше също сред гостите.

В речта си пред присъстващите Малофеев обяви, че Съборът трябва да изпълнява функцията на парламент и описа ролята му - "да наблюдава работата на експертите, [и] да развива международните отношения и правата на човека". Думите му са свързани и с демографския проблем на Русия.

На същото събитие през 2020 г. ще бъдат представени поредица от предложения за руски програми за развитие. В момента Малофеев работи по едно от тях заедно със Сергей Глазиев, бивш помощник на Путин, известен с антилибералните си идеи, и Леонид Решетников, пенсиониран шпионин и бивш шеф на Руския институт за стратегически изследвания (RISI), подчертава изданието. "Стратегията ще бъде отговор на фантастичното творчество на нашите либерални колеги", каза Малофеев, като ясно препраща към така наречената Стратегия 2024 на бившия министър на финансите Алексей Кудрин. Малофеев нарича своята визия "Руска мечта 2050", но все още отказва да даде повече подробности за плана си.

Междувременно бизнесменът ще продължи работата си с Движението "Двуглав орел". Знае се, че групата има 90 клона в цяла Русия, а финансовите отчети сочат за скромна дейност, поне за сега. Най-големият им разход през миналата година е бил 3,8 милиона рубли за образователни дейности. В Москва монархическото движение "Двуглав орел" споделя обща регистрация на адрес с RISI.

На срещата на организацията през октомври присъстваха 200 души, включително синът на Малофеев Кирил, пред тях "православният олигарх" каза: „Човек трябва да критикува сегашното правителство. Знаете, че аз съм собственик на телевизионния канал Царград. И ние критикуваме властите”, каза Малофеев пред делегатите. "Но не трябва да критикуваме Владимир Путин, това е абсолютно забранено", посочва The Moscow Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари