Атентаторът от Крайстчърч - износен ли беше в България?

8585
Атентаторът от Крайстчърч - износен ли беше в България?
Снимка: Getty Images/Guliver

Новината, че заподозреният като масов убиец в Нова Зеландия Брентън Тарант е бил на патриотично-туристическа обиколка в България само преди три-четири месеца определено дойде като студен душ. И повдигна много въпроси – кой и какво е този човек, какво точно е правил тук, отвъд прекалено простото обяснение за туризъм, кой го е насочил да дойде на Балканите, кой му е помагал да формира убежденията си, кой не е оценил какъв човек е той, има ли в България места, където да бъдеш индоктриниран и обучен да се превърнеш в сеещ смърт с оръжие в ръка ужас, какво правят нашите правоохранителни служби, за да предотвратят раждането на такива ужаси?

Какво е ясно досега – Тарант е един от общо четирима арестувани за терористичните атентанти в новозеландския град Крайстчърч, като досега в медиите излезе единствено неговото име – самоличността на другите задържани все още не е широко коментирана. Той е стрелял по молещи се в джамията "Масджид Ал Нур", а жертвите на нападението са 49, като има 40 ранени т.е. със сигурност още хора с опасност за живота. И всичко това е било пуснато през стрийм т.е. на живо във Facebook.

Изключително важно - Тарант е изписал оръжията си на кирилица и латиница, посочвайки конкретни исторически събития – за сръбския княз Стефан Лазар, загинал на Косово поле при възхода на Османската империя и покоряването на Балканите, за обсадата на Виена, за най-важната битка в руско-турската освободителна война – тази на Шипка, за битката при Булаир, в която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия, както и името на Фружин и братовчед му Константин II Асен – синовете на цар Иван Шишман и на цар Иван Срацимир, които 8 години след падането на България под османско иго опитват да вдигнат въстание срещу Османската империя, но неуспешно.

Всичко това показва светоусещане. Но възгледите на Трантън далеч не са толкова прости - християнски "боец" срещу исляма, че той да бъде етикиран лесно. Със сигурност подсказват едно – объркано съзнание, но с явни белези на фанатизъм, маскиран под формата на "алтернативната гледна точка".

В свой коментар в канала си в YouTube известният политически коментатор Стивън Краудър откровено изразява ужас, че в мейнстрийм медиите Тарант вече е описан като "консервативен християнски екстремист" и поддръжник на Доналд Тръмп, без да има по-пространен анализ на манифеста на Тарант – документ, публикуван в социалните мрежи и даващ достатъчно материал за анализ на убежденията му.

Тарант се описва като екофашист – термин, който просто не съществува в политическата наука, но който според австралиеца на първо място обхваща убежденията относно развитието на други култури и необходимостта те да не изместят "обикновения бял човек". Още по-интересно е за какъв не се счита Тарант. Той не се счита за ксенофоб, но уточнява, че „против тези култури, които заради висока раждаемост изместват други култури. Думата "ксенофоб" идва от гръцките "ксенос", което означава "чужд", и "фобос", което значи "страх" т.е. страх от чуждото/чуждите. Тарант не се счита и за ислямофоб – не се страхува от исляма, само от това, че мюсюлманите се размножават много бързо и изместват "други хора и вероизповедания". По думите му не е нацист, защото "в действителност нацисти не съществуват – били са политическа сила преди над 60 години" (бел. ред. – всъщност повече от 70, елементарен урок по история). Не е и неонацист, защото това била много широка категория от хора. Просто казано за такива като Тарант – неонацизмът е движение, което цели възраждането на нацизма, а нацизмът - съкратено от националсоциализъм, е идеология, която почива на национализма, расизма, антисемитизма и мира между класите, но не и на етносите - в тази идеология етносът е само един. В програмата от 25 точки на учредената от Хитлер през 1920 година Националсоциалистическа германска работническа партия (NSDAP) има следните виждания за развитие - одържавяване, изземване на печалба от частния сектор, "освобождаване от робството на лихварите". И въпреки тези явни прилики с друга тоталитарна идеология – комунизма, Хитлер оспорва част от теорията на марксизма, която е основата на комунизма – за интернационализма т.е. управление на работническата класа в цял свят. Но Тарант е дете на австралийско работническо семейство?! И дава за свой политически пример в живота сър Осуалд Моузли – лидерът на Британския фашистки съюз в началото на XX век. Какво обаче е фашизмът? Контрол над обществото на първо място от военен аспект, контрол над икономиката в името на държавата, за да е готова държавата като едно цяло да отговори на всичко, което счете за заплаха за съществуването си - на първо място чуждата идеология, култура и раса. А що се отнася до съвременна система, която сочи за пример от политическо и социално естество – това е държавното устройство на Китай?!

Дали Тарант е християнин? Според манифеста му "е сложно" ... И действително е хем сложно, хем просто – както казва Стивън Краудър, този човек просто не знае какво е идеология! Той смесва елементи от различни идеологии, включително със сигурност несъзнателно, отричайки очевидни ключови прилики между различните идеологии, на които обръща внимание, но припознавайки се с тези, които са му удобни, като от това формира коктейл от психологически комплекси. Резултатът от този коктейл го видя цял свят. И той може да се опише с една дума - СТРАХ! По името на древногръцкия бог Фобос, син на Арес и Афродита - богът на войната и богинята на красотата. Т.е. страхът е съчетание от "красотата" на насилието - отколешни страшни черти от същността на човешкото същество. Страх от непознатото, страх от неизвестното, подлудяващ страх, който отвежда до "тъмната красота" - на невежеството и на войната.

Поуките от Крайстчърч са изключително сериозни, но основната е критичното мислене - да съберем информация, да си поставим всички необходими въпроси на нейна база, да потърсим отговорите и да ги осмислим, за да стигнем до заключение, чрез което да се развием. По-просто казано - да се образоваме, за да можем да мислим! И Краудър съветва – намерете манифеста или поне прочетете достатъчно различни медии от целия спектър и акцентите, които вадят от него. Защото е важно явление като Тарант да бъде осмислено, за да разберем как да се пазим от него – иначе всъщност създаваме фалшива новина, а тя създава разделение, което пречи на осмислянето и подхранва точно ефекта "Тарант". Когато има разделение, не задаваме достатъчно силно важните въпроси – тези в началото на този текст. Кой и какво всъщност е този човек, какво точно е правил в България и на Балканите, отвъд прекалено простото обяснение за туризъм, кой го е насочил да дойде на Балканите, кой му е помагал да формира убежденията си, кой не е оценил какъв човек е той, има ли в България места, където да бъдеш индоктриниран и обучен да се превърнеш в сеещ смърт с оръжие в ръка ужас, какво правят нашите правоохранителни служби, за да предотвратят раждането на такива ужаси?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com