Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България миналата година

6668
Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България миналата година
Снимка: БГНЕС

Стрелецът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България през ноември миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от bTV.

Мъжът е бил в страната ни в периода 9-15 ноември 2018 г. На 9 ноември е пристигнал у нас с полет от Дубай. На следващия ден наема автомобил и пътува до исторически места в България. Посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско.

На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария, посочи още обвинител номер едно след извънредна среща в Министерски съвет при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и ръководителите на службите за сигурност.

Стана ясно, че се събират данни за местата, където Тарант е пребивавал у нас, използвани кредитни карти и телефонни симкарти, за да се изясни пълният му маршрут. Проверяват се и всички евентуални негови контакти.

Главното мюфтийство осъди атаките в Нова Зеландия

От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда извърше...

"Към момента нямаме новопостъпили данни за атентатора в Нова Зеландия, които да променят въведените мерки за сигурност в страната ни". Това каза и министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг в Министерски съвет, цитиран от агенция „Фокус“. „Следим развитието. Важна е информацията, която идва от Нова Зеландия. Там колегите работят със самите лица“, посочи Маринов. „Всичко, което те ни изпратят като данни, ще го проверим и ще ви върнем информацията“, обясни още вътрешният министър.

"Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история". Толерантен народ сме и живеем всички народи по света, коментира от своя страна външният ни министър Екатерина Захариева.

Припомняме, че по-рано стрелецът е публикувал манифест в защита на крайнодясна и антимигрантска идеология. Във видеото му на път за джамията се чува балкански фолклор, а върху оръжието има бели надписи – на латиница и на кирилица. Вследствие на атаката 49 души намериха смъртта си, а над 20 са ранените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com