Ето как се премахват стари мазни петна за нула време

43692
Ето как се премахват стари мазни петна за нула време
Снимка: iStock

Мазните петна се отстраняват много по-трудно от синтетичните тъкани и тъй като всяка година синтетиката се използва все повече и повече в облеклото, все повече трябва да се справяме с този малък, но понякога досаден проблем.

Почти всички мазни петна се измиват добре в гореща или топла вода.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Как да премахнете стари мазни петна?

Трябва да се признае, че отнема малко работа, но когато имате правилните съставки, за да премахнете старите мазни петна от дрехите. Ако не сте успели да премахнете петно ​​от масло или грес веднага след появата му, изпълнете следните стъпки:

1.  Третирайте петното, докато кърпата е суха. Маслото и водата не се смесват, така че е много по-лесно да работите със суха кърпа, така че не е необходимо предварително да накисвате дрехите си във вода.

2.  Поставете парче картон под петното. Поставете го между слоевете дрехи, така че маслото да не се появи на друго място. Всяка картонена кутия (от опаковки или насипни продукти) ще свърши работа.

3.  Попийте петното с чиста, суха кърпа, като се опитате да отстраните възможно най-много мазнини. Ако няма налична кърпичка, чиста кърпичка или хартиена кърпа също ще свърши работа.

4.  Нанесете препарат за миене на съдове върху петното. Знаете, че течният сапун за съдове е чудесен за премахване на мазнини и би трябвало да може да се справи и с дрехите. Като предварителна обработка нанесете няколко капки течен препарат за съдове върху петното и го оставете да попие, внимателно изтъркайте петното с пръсти, чиста четка за зъби с мек косъм или парче плат. Изчакайте сапунът да попие 5 минути.

5.  Изплакнете с топла вода и след това изперете както обикновено. Перете в гореща вода с нормален перилен препарат и белина (за бели) или за цветни (ако артикулът е цветен).

6.  Изсушете дрехата, преди да оцените резултата. Тъй като петна от мазнина върху мокри дрехи са трудни за забелязване, трябва да изчакате, докато артикулът изсъхне. Едва тогава ще разберете, че петното наистина е изчезнало. Ако не, ще трябва да повторите третирането с препарат за миене на съдове и да измиете отново в гореща вода. Не сушете в сушилня, тъй като топлината ще закрепи петното и ще го направи още по-трудно за премахване. Гладенето също е строго забранено.

Начини за премахване на петна от различни тъкани

Как да използвате сода за хляб за премахване на стари петна от мазнини?

Содата за хляб абсорбира мазнината от тъканта. Така че, ако не можете да изперете нещо, опитайте да третирате петното със сода за хляб. Първо отстранете излишната мазнина с хартиена кърпа или кърпа, поръсете сода за хляб върху замърсеното място и оставете за 24 часа. След това отстранете содата с прахосмукачка или четка и напръскайте това място с оцет, разреден с вода. Изтъркайте със сапун и вода, изплакнете с вода и ако остане петно, повторете процеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com