Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

14 май 2024, 20:00 часа

Тази пролетна билка има способността да сваля нивата на кръвната захар.

Билката, която сваля захарта

Според скорошни изявления на британски лекари чаят от коприва има не само противовъзпалително действие, но може да повлияе и върху понижаването на нивата на кръвната захар, съобщава британското издание Express.

Билковият чай, който се приготвя чрез накисване на сушени или свежи листа от коприва, съдържа високи нива на полифеноли. Тези съединения, открити в растенията, които помагат за предотвратяване и лечение на редица хронични заболявания - диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак и заболяванията, свързани с възпалителни процеси в организма.

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Освен това според учените листата на копривата съдържат и мощни антиоксиданти, които предпазват тялото от стареене и увреждане на клетките. Веществата, съдържащи се в растението, могат да окажат влияние върху управлението на риска при захарен диабет. Високите нива на кръвната захар са усложнение на диабета, което може да допринесе за редица сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.

Копривата насърчава производството на необходимото ниво на инсулин в панкреаса, хормон, който понижава нивата на кръвната захар.

Сто грама коприва съдържат 3,7 g протеини, 0,5 g мазнини, 5,4 g въглехидрати, 3,1 g фибри. А също и витамини: А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, Н, В4. Освен това билката съдържа големи количества калий, магнезий, натрий, калций, фосфор, хлор, мед, желязо, цинк и селен.

Полезните свойства на копривата са, че има противовъзпалително действие, повишава кръвосъсирването, премахва тъмните кръгове под очите, има терапевтичен ефект при заболявания на черния дроб и пикочния мехур.

Копривата също така има полезни свойства при пациенти с туберкулоза, атеросклероза и различни хронични заболявания (растението стимулира въглехидратния и протеиновия метаболизъм с ниска устойчивост на организма). Ако спешно трябва да спрете кървенето, лечебните свойства на копривата ще ви помогнат: растението има бактерициден и хемостатичен ефект, така че може безопасно да се прилага върху рани и язви.

Благодарение на същите тези свойства, копривата помага добре по време на менструация, особено ако е тежка и болезнена - растението намалява загубата на кръв, нормализира менструалния цикъл и има мощно противовъзпалително действие.

Коприва - противопоказания

Тъй като растението подобрява съсирването на кръвта, копривата има противопоказания за употреба. Ако имате разширени вени, тромбофлебит или просто гъста кръв, за да избегнете появата на кръвни съсиреци, не приемайте коприва. 

На бременни жени е строго забранено да пият отвара от коприва, тъй като това може да провокира контракции и преждевременно раждане.

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение! Преди прием на билки се консултирайте със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес