Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

8709
Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите
Снимка: iStock

Почистването на екрана на лаптопа може да изглежда проста задача, но има нюанси в правилното ѝ изпълнение. Един от важните съвети, който често се пренебрегва, е да не натискате прекалено силно екрана, тъй като това може да доведе до повреда или до по-трайни следи. В това ръководство ще се запознаем със стъпките за ефективно почистване на екрана на лаптопа, като същевременно ще подчертаем важността на внимателното боравене с него.

Преди да започнете, изключете лаптопа си и го извадете от всички източници на захранване, за да осигурите безопасност и да предотвратите електрически повреди. След това съберете принадлежностите си за почистване. Ще ви трябват мека микрофибърна кърпа, дестилирана вода и, ако е необходимо, разтвор за почистване на екрана. Избягвайте да използвате хартиени кърпи, тъкани или груби кърпи, тъй като те могат да надраскат екрана.

Започнете, като леко избършете праха от екрана със суха микрофибърна кърпа. Тази стъпка помага да се отстранят всички свободни частици или замърсявания, които могат да надраскат екрана по време на процеса на почистване. Внимателно избършете екрана с кръгови движения, като работите отгоре надолу и отстрани нагоре.

Грижи за лаптопа – колко често да го почиствате?

За упорити петна или следи навлажнете микрофибърната кърпа с дестилирана вода. Избягвайте да използвате чешмяна вода, тъй като тя може да съдържа минерали, които могат да оставят ивици или остатъци по екрана. Ако следите все още са видими след използването на вода, можете да изберете разтвор за почистване на екрана. Нанесете малко количество от разтвора върху кърпата, като се уверите, че тя не е мокра, и след това внимателно избършете екрана със същото кръгово движение.

Ключът тук е в умереността. Не насищайте кърпата или екрана с вода или почистващ разтвор, тъй като излишната влага може да проникне в ръбовете на екрана или клавиатурата и да причини повреда на вътрешните компоненти.

По време на почистването поддържайте леко докосване. Твърде силното натискане на екрана може да доведе до няколко проблема:

Надрасквания: Дори микродраскотини могат да повлияят на яснотата на дисплея с течение на времето, особено при съвременните екрани с висока разделителна способност.

Повреди от натиск: Прилагането на прекомерен натиск може да доведе до изкривяване или трайно увреждане на течните кристали в екрана, което ще доведе до визуални артефакти или мъртви пиксели.

Повреди на покритието: Много екрани на лаптопи имат антиотблясъци или антирефлекторни покрития, които могат да се изтъркат или повредят при грубо боравене. Прекалено силното натискане може да ускори това износване.

Изкривяване на екрана: В екстремни случаи прекалено силното натискане може да доведе до изкривяване на екрана или до появата на неравни места, което ще се отрази на неговата функционалност и външен вид.

Почистване на лаптоп от прах с прахосмукачка. Не го правете!

След почистване оставете екрана да изсъхне напълно, преди да затворите лаптопа или да го включите отново. Това предотвратява задържането на влага между екрана и клавиатурата, което може да доведе до корозия или други проблеми.

За да поддържате чист екран между дълбоките почиствания, избягвайте да докосвате екрана с пръсти, особено ако са мазни или мръсни. Използвайте капак за клавиатурата или протектор за екрана, за да сведете до минимум прекия контакт с повърхността на екрана.

Като следвате тези съвети и избягвате прекомерния натиск по време на почистването, можете да поддържате екрана на лаптопа си в безупречен вид и да осигурите дълготрайността му, без да рискувате повреда или проблеми с производителността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com