Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

3631
Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома
Снимка: iStock

Често хаосът в живота, проблемите в главата и безпорядъкът в къщата са взаимосвързани. Човек, който е изгубил контрол над хода на събитията в живота си, не знае как да сложи всичко в ред. Със сигурност ситуацията в жилището не добавя оптимизъм. Когато домът е разхвърлян до такава степен, че не знаете с какво да се заемете, губите кураж.

Как да престанете да отлагате почистването за по-късно, да въведете ред в дома си до система, която ще работи и по-нататък? Правете всичко на етапи, така че нашите съвети ще следват хронологията, която е необходима за изпълнението на плана. Най-общо казано, планирането е ключът към пристъпването към действие. Седнете и напишете за себе си какво искате и какви стъпки трябва да предприемете, за да го постигнете.

С това практично подреждане на дрехи ще си спестите много усилия

1. Разделете всичко на отделни стъпки

Ако имате много работа за вършене вкъщи, трябва спокойно да се огледате и да разбиете на части това, което трябва да се направи. Не искате да смесвате готвенето и миенето на подовете в една купчина. Ако се заемете с няколко дела едновременно, ще се окажете с изгорели котлети и неподдържана ютия.

Има определена последователност в почистването, която е най-добре да се спазва. Прахът трябва да бъде изметен от мебелите, преди да започнете да чистите с прахосмукачка.

Различните видове работа изискват различен брой часове. Не планирайте няколко енергоемки дейности за един ден - в резултат на това на следващия ден ще лежите на дивана, за да се възстановите. Планирайте за един ден една трудна задача и две по-малко трудоемки.

Например цял ден може да бъде посветен на пране и гладене на дрехи. Когато всички дрехи са грижливо подредени в гардероба, вместо да лежат на пода, да висят на облегалката на стола или да са натрупани в коша за пране, това освобождава място за почистване и улеснява започването на третия етап - избавяне от излишното.

Пазаруването и готвенето могат да се съчетаят. Преди да отидете до магазина за хранителни продукти, разработете менюто си поне за няколко дни напред, направете списък за пазаруване с приблизително количество (за да не се налага да тичате отново до магазина). След това, когато се приберете у дома, ще знаете какво точно да сготвите и ще можете направо да се заемете с работата. Ако планирате да прекарате много време в търговския център и да купувате не само храна, по-добре е да вечеряте в кафене, за да не се налага да прекарвате остатъка от вечерта в приготвяне на храна (която вечерта може да не е актуална).

2. Определяне на приоритети

Не се опитвайте да обхванете всичко. Помислете кое е по-важно за вас и кои неща могат да почакат. Може да се окаже, че днес за вас е най-важно да приготвите комплект дрехи за работа, да нахраните семейството си, да нахраните котката си или да разхождате кучето си, да поправите телефона си или да лъснете обувките си.

А избелването на тавана или зашиването на копче на зимното палто от овча кожа не е спешна задача. Но, най-важното е да не ги отлагате дълго време, за да не наваксате в последния момент. Можете да започнете дневник, в който ще записвате плановете си с приблизителна дата на изпълнение. Тогава ще разберете ясно колко дела имате и как да ги разпределите по-добре.

Помнете златното правило: нещата могат да се разделят на 4 основни групи:

Първа група: важни и спешни.
Втора група: важни, но могат да се отложат.
Трета група: не много важни, но спешни.
Четвърта група: не са важни, нямат срок.

За да стане по-ясно, ето няколко примера. Важните и спешни задачи включват разхождане и хранене на кучето или водене на детето в училище. Към втората група можем да включим и готвенето. Това винаги е важно, но в 21-ви век можете да намерите алтернативи (да се храните по-късно или да поръчате храна за вкъщи). Към третата група спадат ситуациите, когато искате да направите нещо за себе си (да отидете на филмова премиера), а времето е ограничено. Но ако не ви остава време или енергия за тази дейност, можете да се откажете без катастрофални последици. И накрая, нещо, което е лично ваше, като например хоби. То ви е необходимо, за да се чувствате добре, но не изисква спешно изпълнение.

3: Отървете се от излишните вещи

Ако в гардероба ви има вещи, които не сте използвали от 6-12 месеца, струва си да помислите дали наистина се нуждаете от тях. Не всеки има достатъчно място в апартамента си, за да съхранява безполезни боклуци. Не се колебайте да се отървете от ненужните сувенири и картини, които не харесвате и заемат място. Има познати, които не биха имали нищо против да ги вземат, има уебсайтове, в които може да ги продадете. Това не са строителни материали - те не могат да бъдат полезни от практическа гледна точка. А ако не става дума за оригинален портрет, а за евтина репродукция, тогава подобно творчество няма материална стойност, неговата стойност се състои само в едно: дали ви харесва, или не. Защо да имате вкъщи вещ, покрай която всеки ден изпитвате негативни чувства?

4. Намерете място за всеки предмет

Когато в гардероба няма излишък от предмети, те не са натъпкани близо един до друг, тогава всяка вещ може да има свое собствено място за съхранение. Всички разкопчани рокли и ризи могат да се изгладят предварително и да се окачат на отделни закачалки, така че да можете лесно да намерите това, което ви трябва, и да го извадите. Можете да разделите гардероба на сектори в зависимост от сезона. Онези неща, които са извън сезона, се измиват и изпират предварително и се прибират на най-отдалечените рафтове в спретнат куп. По този начин всички елементи от активния ви гардероб са на една ръка разстояние.

Има много различни контейнери, кошници, чанти, чували, рафтове и държачи за съхранение на пране, играчки, кабели, храна в кухнята и др. Те пестят много място и вие придобивате навика да поставяте нещата там, където им е мястото, и след това не губите време да ги търсите.

5. Не забравяйте за ергономичността на пространството

Когато вече имате общ ред в жилището си, в процеса на живот можете да отбележите как можете да поставите вещите си по-удобно. Например, ако в къщата има дете, всички горни рафтове са заети с опасни за него предмети (всички ножици, остри предмети или химикали се поставят в контейнери и се прибират по-високо). Всички неща, които не са опасни, са на нивото на очите ни или под него. Детските играчки могат да се поставят в долните чекмеджета нарочно.

Същото важи и за възрастните. Нещата, които използвате често, като козметика, любими елементи от гардероба, най-популярните подправки и храни в къщата, телефонът и зарядното му устройство и т.н., са на рафтове на нивото на очите и по-близо до ръба.

Кои са основните правила при подреждане на масата?

6. Променете начина си на пазаруване

Овладейте принципа на капсулния гардероб. Това е, когато много неща се комбинират едно с друго. Купувайте дрехи не на принципа "харесва ми, искам", а въз основа на съображенията: "Подхожда ли ми?", "С какво ще го нося?", "Къде да го съхранявам?". Същото се отнася и за предметите, които радват окото ви. Ако рафтовете са пълни с порцеланови фигурки, просто ще ви мързи да премествате всяка от тях, за да направите мокро почистване, и ще се натрупва прах.

7. Не отлагайте това, което можете да направите днес

Без значение колко е трудно, когато се приберете вкъщи, трябва веднага да пуснете пералнята или съдомиялната машина. И докато те вършат своята работа, вие вършете своята. Ако отидете в кухнята, не се бавете да вземете чашата за чай, която може да сте оставили до компютъра, или опаковката от бонбон. По този начин няма да създадете бъркотия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Това е най-ефективният и лесен начин за почистване на тавана

Как да изчистите успешно нацапани с червило дрехи и платове?

Развъдник на микроби: най-лесният начин да почистите тавана - със сигурност не сте го правили

3 начина да перете дрехи и бельо без пералня

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com