Гутериш: Либия да избягва насилието и да поддържа стабилност

1393
Гутериш: Либия да избягва насилието и да поддържа стабилност
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова либийските граждани да избягват насилието и да поддържат стабилността в страната, се казва в изявление на неговия говорител.

"Генералният секретар следи със загриженост демонстрациите, които се проведоха в няколко града в Либия, включително Триполи, Тобрук и Бенгази", се казва в изявлението на Стефан Дюжарик.

Ръководителят на ООН призова протестиращите "да избягват проявите на насилие, а силите за сигурност да проявяват максимална сдържаност", допълни той.

Сблъсъци в Триполи белязаха съботната нощ

Съботната нощ бе белязана от сблъсъци между политически групировки в сърцето на жилищен квартал на либийската столица Триполи. Това пор...

Според изявлението Гутериш е призовал либийските също граждани "да се обединят, за да преодолеят продължаващата политическа безизходица", която в негативен план "задълбочава разделението" и оказва влияние върху икономиката на страната.

В петък в столицата на Либия Триполи населението излезе на улиците с искане за разпускане на властите и предсрочно провеждане на президентски и парламентарни избори. От името на младежките движения в Бенгази, Себха и Триполи беше издадено изявление, че „в настоящите трудни политически и социални условия младите хора изискват от Президентския съвет да разпусне всички власти, да обяви извънредно положение, да регулира кризата с електроенергията , ускоряване на провеждането на избори и постигане на извеждането на чужди наемници от чужбина“. Протестиращи нахлуха и подпалиха сградата на Камарата на представителите (Парламента) в източния град Тобрук. Тълпа от хора разруши част от фасадата на сградата и портата. Демонстрантите унищожиха документи, изгориха работни офиси, приемни зали и къщи за гости.

През февруари 2021 г. Либийският форум за политически диалог под егидата на ООН избра в Швейцария министър-председателя на правителството на националното единство (ПНЕ) Абдел Хамида Дбейбу и трима членове на президентския съвет. Тяхната основна задача беше обединяването на различни държавни структури в цялата страна, подготовката и провеждането на президентски и парламентарни избори в Либия на 24 декември същата година. В последния момент обаче изборите бяха отложени за неопределено време поради невъзможност за организиране на гласуването и несъвършенство на законодателството.

В Либия беше установено двойно правителство, след като на 3 март пред парламент положи клетва в правителството на Тобрук Фатхи Башаги, когото законодателите избраха за нов министър-председател на 10 февруари, като се има предвид, че мандатът на ПНЕ изтече в края на декември. Дбейба отказва да си тръгне, той се съгласява да предаде управлението само на законно избран наследник. На 22 юни изтече преходният период, установен от ООН въз основа на Женевските споразумения, и избраният президент и парламент трябва да се появят в Либия. В тези условия населението може само да наблюдава как лидерите на страната си поделят властта, а зависимата от петрола икономика търпи колосални загуби поради почти пълното спиране на добива и доставките на суровини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com