Сблъсъци в Триполи белязаха съботната нощ

2196
Сблъсъци в Триполи белязаха съботната нощ
Снимка: Getty Images

Съботната нощ бе белязана от сблъсъци между политически групировки в сърцето на жилищен квартал на либийската столица Триполи. Това породи опасения от ескалация на насилието в разкъсаната от конфликти страна, предава БГНЕС. Интензивните боеве, които избухнаха късно в петък между две влиятелни групировки, доведоха до смъртта на поне един човек и причиниха значителни материални щети, каза източник от сигурността пред АФП. Стрелба и експлозии прозвучаха в Триполи по време на сраженията, описани от един жител като вероятно „най-тежките“, наблюдавани в града за повече от десетилетие. Това беше последното насилие, което разтърси страната, докато двама съперничещи си министър-председатели се борят за власт - последният епизод на политическа борба за запълване на вакуума на властта, останал след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г.

На кадри, излъчени от либийските медии, се вижда как цивилни, включително жени, бутащи деца в детски колички, бягат по оживени улици в населено място, след като са попаднали под кръстосан огън. Боевете избухнаха в квартал Сук Талат и изправиха една срещу друга двете групировки „Ал-Наваси” и Апаратът за подкрепа на стабилността, каза източникът от сигурността. Това се случи на фона на напрежението след ареста на бойци от двете сили, каза източникът, пожелал анонимност.

„Сблъсъците спряха след посредничество на неутрална военна сила (бригада 444), която разположи редица свои бронирани коли“ в района на боевете, добави той. Видео, публикувано през нощта, показва, че либийският премиер Абдулхамид Дбейба нарежда на членовете на силите да се намесят, за да обезопасят района и да защитят цивилните. Източникът каза, че няма цивилни жертви, но посочи "материални щети".

"Престъпни групи"

До събота нормалността до голяма степен беше възстановена в района, но насилието предизвика ново възмущение сред жителите. „Тази ситуация е неприемлива и е непоносимо цивилните да бъдат хванати в засада, която излага живота им на риск заради разчистването на сметките от престъпните милиции“, каза 25-годишната студентка Маха Мохтар пред АФП. „Каква е вина на тези семейства, които избягаха от домовете си?“ добави тя.

Рида Саид, друг жител, каза, че е видял боевете от собствения си балкон, описвайки сблъсъците като „може би най-тежките в нашия район от 2011 г. насам“. „Беше ясно, че те стреляха произволно по цивилни райони с много сгради“, каза 67-годишният мъж. „Бях обзета от паника и се страхувах за децата си, които излизаха с приятелите си, както правят всеки уикенд... но за щастие те се върнаха благополучно.“

"Шокиращо и срамно"

Пратеникът на Европейския съюз в Либия Хосе Сабадел в събота осъди боевете като "шокиращи и срамни". "Стреляше се в парк, където децата тичат и играят. Обществените места в Триполи принадлежат на семейства, а не на мъже с оръжие", написа той в Twitter.

Миналия месец местният лидер и политик Фати Башага се опита да завземе властта със сила, което предизвика сблъсъци преди зазоряване между въоръжени групировки, които го подкрепят, и онези, които подкрепят временния премиер Абдулхамид Дбейба. Той бе назначен в рамките на сложен мирен процес, воден от ООН в началото на миналата година, за да ръководи прехода към избори, насрочени за декември 2021 г., но гласуването беше отложено за неопределено време. През февруари парламентът назначи Башага, бивш министър на вътрешните работи, да поеме поста, с аргумента, че мандатът на Дбейба е приключил. Но Дбейба настоя, че ще отстъпи властта само на избрана администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com