Как да перем правилно пухеното яке?

3336
Как да перем правилно пухеното яке?
Снимка: iStock

Често срещано погрешно схващане е, че пухените якета не могат да се перат или че могат да се почистват само на химическо чистене. Лесно е обаче да перете пухените якета в домашни условия. Всичко, което трябва да направите, е да следвате няколко прости правила, когато перете дрехите си.

Думата „перо“ може да се отнася както за патици, така и за гъски. Перата имат най-добрите изолационни свойства от всичко в природата. Те не могат да бъдат надминати от нито един изкуствен материал, защото те са проектирани с най-добрите свойства от самото начало. Перата всъщност не загряват тялото, вместо това изолират външни температури и поддържат топлината.

Прането на пухените якета изисква спазване на набор от правила

Има много начини за почистване на пухено яке, което е станало мръсно. Преди да се ангажирате с химическо чистене, най-добре е да определите колко е замърсено якето. Ако замърсяването е минимално, просто изчеткайте засегнатата зона с мека четка и напоете тъканта със сапунена вода, след което изплакнете замърсеното място.

Защо хитрите домакини слагат прах за пране в прахосмукачката?

Препарат, който да е подходящ за пухени дрехи

Преди да изперете пухено яке, трябва да прочетете етикета на дрехата, за да намерите подходящия препарат. Повечето якета могат да се перат в машина, но не и да се центрофугират в сушилня. Освен това трябва да определите идеалната температура и дали якето може да се суши. Перата съдържат естествен слой мазнина, който не трябва да се докосва, освен ако не използвате правилния почистващ препарат. Използването на грешен препарат или сапун може да повреди този слой и да направи перата безполезни.

Настройките на пералнята определят продължителността на циклите на пране

Разумно е да затворите всички ципове, преди да изперете пухената дреха. Това предотвратява повреда на тъканта в барабана на пералната машина. Ако е възможно, използването на модерна пералня със специфична програма за нежно пране е идеална. Тези машини използват по-ниски температури и техните програми въртят барабана с бавно темпо. Това позволява на дрехите да запазят всички водоустойчиви свойства, които първоначално са притежавали.

Препоръчително е пухените якета да се перат със специален препарат. Въпреки това се препоръчва да ги перете на максимална температура от 40 градуса по Целзий. Освен това се препоръчва да избягвате използването на белина или омекотител, докато перете якетата. Също така е добре няколко пухени якета да се перат отделно.

Съставката, с която цветовете на дрехите не избледняват след пране

Сушене на пухени якета

Нежното сушене на яке с пера отнема много време. Можете да изберете да използвате сушилня, но също така е възможно да изсушите якето на ръка. Този процес отнема около 3-4 дни и най-добре се извършва на сушилня. Важно е никога да не сушите якето на пряка слънчева светлина или върху нагревател. Сушенето на перата трябва да бъде равномерно, което избягва недостатъчно изсушени или прекалено изсушени участъци, които могат да доведат до образуване на мухъл.

Обикновено се счита за по-добре, якетата от пух да се сушат в сушилня. За извършването на този процес, поставете топка за тенис в сушилнята с него. Това помага за раздробяването на бучки пера и разпределянето им изцяло. Перата стават по-пухкави, когато са изложени на вода по време на цикъла на пране. След изсушаване в сушилня, якето трябва да изглежда естествено и както е било преди да го облечете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com