Защо тиквата е безценна за здравето?

8547
Защо тиквата е безценна за здравето?
Снимка: iStock

Тиквите са полезни и съдържат много положителни витамини. Могат да се консумират сурови или приготвени в печени или варени форми. Яденето на тиква намалява шансовете за рак и други заболявания, свързани със стареенето. Освен това помага да се предотврати натрупването на соли на тежки метали в тялото, които могат да причинят рак. В света има около двадесет различни вида тикви. Те могат да бъдат категоризирани в три групи.

Приличат на малки жълти луни с твърда обвивка и вкусни семена. Стъблото им е звездовидно, когато се гледа от края. Липсата им на захар ги идеални за съчетаване с ястия на месна основа.

Каква е ТАЙНАТА на перфектната печена ТИКВА

- Първия тип са обикновените тикви - Класическата кръгла форма има възможност за дългосрочно съхранение и често е оранжева, жълта, зелена или сива на цвят. Едроплодните растения имат тази форма, а плодовете им имат голям размер.

- Тикви тип цигулка -  Дългата им извита форма ги прави превъзходни за употреба поради отличния им вкус и аромат.

- Мускат – Те са с твърда обвивка и вкусни семена. Стъблото им е звездовидно. Липсата им на захар прави тези тикви идеални за съчетаване с ястия на месна основа и крем супи.

Полезни свойства на тиквата

Подобрява състоянието на кожата

Тиквата е наричана „зеленчук на красотата“ поради съдържащите се в нея витамини и минерали против стареене. Може да се прилага локално върху кожата за различни цели. Един пример е приложението и в козметологията за лечение на кожни заболявания като псориазис и дерматит. Други предимства на локалното приложение включват по-здрава и красива кожа. Освен това тиквата може да се използва за приготвяне на маски за лице, които съдържат по-високи концентрации от тези полезни витамини и минерали.

Един специфичен витамин, съдържащ се в тиквата, е А, който изравнява тена на кожата, намалява бръчките и увеличава плътността на кожата. Витамин С помага на лицето да изглежда отпочинало и облекчено. Освен това намалява възпалението, подобрява обновяването на клетките и предпазва кожата от UV радиация. Освен това витамин Е подпомага правилната работа на мастните жлези, което нормализира кожата и обновява клетките.

За какво е полезен сокът от тиква?

Бременните жени имат полза от хапването на тиква

Тиквата съдържа значително количество фолиева киселина, която помага на тялото да изпълнява много необходими функции. Това включва образуването на ДНК и хематопоезата, което представлява образуването на кръвни клетки. Също така е полезно за бременни жени за намаляване на шансовете за образуване на кръвни съсиреци. Освен това фолиевата киселина в тиквата спомага за нормалното развитие на детето в утробата на майката.

Тиквата помага, защитавайки зрението

Лутеинът и неговият изомер – зеаксантин, се съдържат в огромно количество в тиквите. Яденето на тиква може да помогне за усвояването на тези предпазващи от UV лъчи хранителни вещества. Освен това тези хранителни вещества могат да помогнат за предпазване от дегенерация на зрението и други дегенеративни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com