5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

17507
5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия
Снимка: iStock

Имаме няколко доказани лайфхака и достъпни инструменти, които ще улеснят почистването и ще направят дома ви по-комфортен.

Вертикално сгъване

За да спестите място в гардероба си, трябва да използвате вертикално сгъване. С такава система нещата са много по-лесни за търсене и изваждане от гардероба - те винаги остават видими, така че не е нужно да се ровите по рафтовете дълго време. Освен това, дрехите няма да се мачкат и да заемат излишни сантиметри в шкафовете.

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Използване на етикети

За да се улесни поддържането на реда в дома, всяка кутия или рафт може да бъде етикетирана с помощта на домашни стикери. За това ви трябват само хартия и тиксо. Така ще знаете ясно къде е всичко и ще спрете да губите ценно време в търсене на правилното нещо в най-неподходящия момент.

Всякакви картонени кутии

Това е универсален органайзер, който може да се използва за съхранение на почти всеки предмет. От кърпи, детски играчки и торбички със зърнени храни в кухнята до канцеларски материали. Такива контейнери стават незаменими помощници за подреждане на нещата в целия апартамент. Подходящи са както кутии за обувки, така и например кутии от домакински уреди, които при желание също могат да бъдат „персонализирани“ - например боядисани.

Разделители за чекмеджета

Друг начин да организирате съдържанието на вашите чекмеджета е да използвате разделители. Например, те могат лесно да бъдат направени от дебел картон. Този метод ви позволява да организирате пълненето на кутии по такъв начин, че всички неща да са видими и да не се смесват помежду си.

Топ 10 идеи за бързо почистване на дома

"Разчистване"

Това е процесът на освобождаване от стари и ненужни вещи, което помага за организиране на пространството и в резултат на това значително опростява процеса на почистване. В края на краищата, когато всичко е на мястото си и рафтовете не са затрупани с ненужни неща, обикновеното почистване може да отнеме не повече от 15 минути от вашето време - това е достатъчно, за да подредите нещата и да избършете праха.

Забавно разчистване

Най-простият и ефективен начин може да бъде техника, наречена „27 за боклука“: задайте таймер за 15 минути и през това време се опитайте да съберете 27 ненужни неща, от които сте готови да се отървете точно сега.

Ритуали за "почистване"

Опитайте се да развиете навика да почиствате веднага. Например след вечеря веднага измийте чиниите или заредете съдомиялната машина. Съгласете се, по-добре е да отделите 10-15 минути през деня, отколкото да прекарате уикенда в пълно почистване, което ще отнеме много време и усилия.

Помощ от професионалисти

За да облекчите грижите си около дома, можете да потърсите от време на време и помощ от специалисти. Услугите за организиране на пространство, почистване и други услуги за домашна помощ стават все по-достъпни и затова търсенето им нараства всяка година в цялата страна.

Контролиране на нещата

Следете броя на купените артикули. Ако вече имате красива чаша, ваза, одеяло или декоративна възглавница, преди да купите, трябва да помислите дали наистина имате нужда от нови неща? Въоръжени с това правило, можете да бъдете по-съзнателни при купуването на неща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com