Как най-лесно се почистват велурени обувки?

10206
Как най-лесно се почистват велурени обувки?
Снимка: iStock

Естественият и изкуственият велур е невероятно популярен - от него се правят много варианти за мъжко и дамско облекло. Този материал има редица неоспорими предимства, основните от които са много привлекателен външен вид, кадифена и приятна на допир повърхност.

Въпреки това, велурените обувки имат не по-малко значителни недостатъци. На първо място, за него е лесно да се грижите - дрехите и обувките от велур се замърсяват лесно и изискват специално почистване според правилата. Неправилната грижа може безнадеждно да съсипе външния им вид.

Характеристики на почистване на велур

За да предотвратите замърсяване на продуктите от велур, трябва да направите следното:

·         Използване на предпазни средства. Това са специални кремове, спрейове, импрегнации, които не позволяват на замърсителите да проникнат в материала. Ако третирате предмет с такива средства, има голяма вероятност той да остане чист.

·         Ако велурен артикул се намокри под дъжда, важно е да го изсушите веднага. Артикулът трябва да се суши естествено, далеч от слънчева светлина и нагревателни уреди.

·         Бързо почистване. Ако върху повърхността на продукта попадне мръсотия, трябва да я отстраните възможно най-скоро. Много по-трудно е да премахнете изсъхнало и особено остаряло петно ​​от велурена тъкан.

·         Изделията от велур трябва да се носят в сухо време и не трябва да се намокрят.

Как най-добра да почистите белите си обувки?

Как да почистите мръсотия от велур?

Зацапването с обикновена улична мръсотия е най-честият проблем за велурените дрехи и обувки. За щастие, в този случай мръсният велур може много лесно да върне предишния си привлекателен външен вид.

Първото нещо, което трябва да запомните, когато започнете почистването, е, че не е необходимо да използвате вода или мокри четки. Това само ще разнесе мръсотията, което ще доведе до увеличаване на размера на петното и проникване по-дълбоко. За велурени обувки трябва да закупите специална четка, чиито влакна лесно почистват повърхността на материала. Ако откриете петно ​​от улична мръсотия, трябва да оставите мръсотията да изсъхне и след това внимателно да я изчеткате с четка.

Ако мръсотията все още остава след редовно почистване, трябва да използвате специална пяна за почистване на продукти от велур. Продуктът трябва да се нанесе върху повърхността на предмета и да се почисти със специална четка.

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Дори при стриктно спазване на всички превантивни мерки, велурените продукти с течение на времето стават мазни на места. Страхотната новина е, че такива петна могат лесно да се отстранят у дома. За да направите това, трябва да използвате един от следните методи:

1.       За да почистите велур от лъскави петна, можете да използвате обикновена офис гума. Те просто трябва да разтрият мръсните зони - мръсотията леко ще се изтъркаля, оставяйки напълно чиста велурена повърхност.

Ако почистите така обувките, те ще станат като нови

2.       Можете да почистите с нишесте или талк на прах. Продуктът трябва да се излее върху артикула, да се остави за половин час, след което да се почисти повърхността със специална четка за велур или канцеларска гума.

3.       Можете също така да почистите велур, за да премахнете лъскави петна, като използвате сапун за пране. Сухият продукт трябва да се натрие със сапун, да се остави за 15 минути и след това да се почисти с четка или гумичка.

Как да почистите велур у дома - методи за мокро почистване

Мокрото почистване може да премахне по-дълбоки петна, но ще изисква повече време и усилия от химическото чистене. Най-ефективните начини са:

·         Мляко. За целта ще ви трябват 70-100 мл прясно мляко, чаена лъжичка сода за хляб, салфетка, гъба или парче плат. Трябва да разтворите сода за хляб в млякото и да втриете получения разтвор върху петното. След това продуктът трябва да се остави да изсъхне и след това да се прекара върху него с гумичка, за да се възстанови структурата на купчината.

·         Спорт с амоняк. Амонякът се смесва с вода в съотношение 1:4, към разтвора се добавя капка перилен препарат или препарат за пране. Втрийте получената смес до пълното премахване на петната, след което избършете с влажна гъба и оставете да изсъхне.

·         Почистване с пара. Този метод може да освежи продукта, да възвърне неговата мекота и дълбочина на цвета. Напълнете съд с вода и оставете да заври. Велурената дреха трябва да се държи над пара, докато стане влажна, и след това внимателно да се изчетка с гумена или мъхеста четка. След почистване с пара продуктът трябва да се изсуши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com