Кметът на Димитровград Иво Димов връчи награда за български автор в Международното триенале на сценичния плакат 2022 (СНИМКИ)

1689
Кметът на Димитровград Иво Димов връчи награда за български автор в Международното триенале на сценичния плакат 2022 (СНИМКИ)
Снимка: Община Димитровград

„Обръщам се с огромна благодарност към община Димитровград. Сантиментът към първия дом на нашия форум, както и фондът от над 1000 образци на плакатното изкуство в Градската художествена галерия "Петко Чурчулиев", предпоставят нашето добро партньорство във времето“, заяви при откриването на Международния форум триенале на сценичния плакат 2022 Албена Спасова – един от основателите на платформата.

Събитието се проведе в Деня на народните будители в Националния дворец на културата (НДК), като заедно с официалното откриване се състоя и церемонията по награждаването на отличените от международно жури експонати.

Голямата награда и пластика „Златен плакат“ се връчи на Люба Томова (България), два бронзови плакета получиха Лекс Древински (Полша/Германия) и Мишел Буве (Франция), а снаградата за млад автор отличен е Милош Деспенич (Босна и Херцеговина).

„За Димитровград сценичния плакат е нещо много ценно – той е част от нашата история, култура и памет“, заяви кметът на общината и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов, който връчи наградата за български автор на Наско Атансов. Кметът допълни, че подавайки ръка на едно младо изкуство в миналото, Димитровград ставa първи дом на „Биенале на театралния плакат“ за шест издания. След преформатирането на форума в Международно триенале и реализирането му в София, фондът на димитровградската галерия разполага с автентична и уникална колекция сценични плакати на наши и чуждестранни артисти. Благодарение на провеждането на Триеналето и Съюзът на българските художници, тя се обновява и допълва ежегодно. „Официално каня уважаваното жури и основателите да върнем традицията в Димитровград“, се обърна в заключение Иво Димов към организаторите на събитието.

Юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат ще бъде достъпно до 21 ноември 2022 г. в Мраморно фоайе и Полуетаж - запад на Националния дворец на културата с вход свободен. В програмата на събитието са реализирани и съпътстващи изложби, които любителите на плакатното изкуство могат да посетят в "Квадрат 500“, в залата на Съюза на българските художници (СБХ) „Райко Алексиев“ и в новооткритата столична галерия „88“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Дете пострада при взрив на газова бутилка в Хасково

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com