С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

1303
С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)
Снимка: община Димитровград

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”, който бе напълно обновен отвътре и отвън, включително и прилежащото към него парково пространство. Дейностите бяха извършени по проект „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. Това отчетоха при завършващите дейности по проекта днес кметът на общината Иво Димов и ръководителя на проекта инж.Клавдия Тончева.

„На мен се пада честта да ремонтирам обекти, които никой десетилетия не подхващаше, но зад това се крие предизвикателството да свършиш нещо, което ще остане във времето и ще се ползва от хората. Ремонта е направен по оперативна програма Региони в растеж, културна инфраструктура, като средствата бяха целеви. Общата стойност на строително-ремонтните дейности е 1,9 млн.лв. без ддс, като допълнително няколко фирми имаха възможността да доставят оборудване, обзавеждане и всичко необходимо, за да може този комплекс да започне да функционира. През цялото време на действие на проекта бяхме съпътствани от различни изненади, включително ковид пандемия, инфлация, но днес имаме възможността да открием изцяло обновения комплекс. Нашата основна цел е да вдъхнем живот на всички помещения и те отново да се ползват. По проекта са сменени изцяло столовете в залата. Има нова електро инсталация, отопление, охлаждане, пожароизвестителна система, видеонаблюдение.Настилките са подменени и реновирани. Всички помещения вътре в тази огромна сграда са ремонтирани. Залата и сцената дават възможности да се ползва за концерти, спектакли и други събития.“, каза при откриването кмета на общината Иво Димов.

Той поздрави екипа по проекта за добре свършената работа и допълни, че до месец и половина предстои и приемането на обекта от държавна приемателна комисия.Общата стойност на проекта е 3 882 378.56лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 3 300 021.78 лв. и 582 356.78лв. собствен принос на бенифициента, от които 557 865.00лв. финансов инструмент.

„Сградата е паметник на културата, като единична ценост и бяха възстановени всички архитектурни детайли по фасадата и вътре в самата сграда. Също така бяха изградени инсталаций като пожароизвестителна, аварийно оповестяване, отоплителна, вентилационна, климатична. Подменено е цялата водопроводна и канализационна мрежа. Извършихме възстановяване на всички настилки. Извършихме възстановяване на различен по вид помещения като музикален салон, библиотека и други. Разгърната застроена площ на сградата е 3 800кв.“, отчете работата по проекта неговия ръководител инж.Клавдия Тончева.

В откриването участваха още председателя на Общински съвет Гергана Кръстева, изпълнителният директор на фирмата-изпълнител „Геострой” Цветослав Петков, одитора на проекта Явор Анастасов, представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, екипа по проекта, общински съветници и граждани. След прерязването на лентата медии и гости разгледаха извършените по проекта дейности в различните салони и помещения в самата сграда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com