ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

3444
ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение от 2023 г. на Административен съд-Хасково, с което беше обявен за недействителен резултатът от изборите за общински съветници в Община Димитровград.

Става въпрос за местния вот на 29 октомври миналата година. Преписката сега е върната на Общинската избирателна комисия за определяне на действителния резултат.

Още: Съд спря поставянето на "легнали полицаи" по пътищата

Какво се променя?

Това означава, че Ангел Ангелов от КП „България на регионите“ влиза в Общинския съвет в Димитровград на мястото на Виолета Желева от „БСП за България“.

Първа инстанция обяви резултата за недействителен след повторно преброяване на бюлетините в пет секции. В две от тях бяха установени три действителни гласа в полза на КП „България на регионите“, които не са били отразени в секционните протоколи. Всичко това води до пренареждането сега.

Снимка: БГНЕС

Мотивите на ВАС

Върховните магистрати изцяло споделят изложените от първоинстанционния съд подробни мотиви. Не намират също така фактическа и правна опора изтъкнатите от касатора възражения. А именно - че неправилно с обжалвания съдебен акт резултатът от изборите за общински съветници на Община Димитровград е обявен за недействителен само поради установеното от първоинстанцинния съд разминаване в отчитането на едва три гласа като недействителни, вместо като действителни, което не следвало да влече промяна на изборния резултат.

Още: Окончателно: ВАС касира изборите за кмет в Панагюрище

Съгласно решение № 5/09.07.2013 г., постановено от Конституционния съд на Република България по конст. дело № 13/2013 г., незаконността на изборите може да бъде обусловена само от нарушения с особено съществен характер, когато изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични констатитуционни принципи, относими към избирателното право и които са в такава степен тежки, че опорочават изцяло изборния процес и общия резултат от изборите. Данните по това настоящо дело налагат извода, че именно тези предпоставки в случая са налице", казват от ВАС. Решението е окончателно.

Резултатът в Община Земен е обявен за действителен

Междувременно Върховният административен съд остави в сила решение от 21.11.2023 г., постановено от Административен съд-Перник, с което е обявен за действителен резултата от гласуването при проведените избори за общински съветници в Община Земен. Административното дело 2024 г. беше образувано пред ВАС по жалба на Йордан Илиев.

Касационният състав на ВАС приема, че няма допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, налагащи отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане, каквито са отправените искания на жалбоподателя.

Още: 18 гласа разлика: Забърка се още повече сагата кой да е кмет на Белово

Настоящият съдебен състав споделя изцяло мотивите, с които първоинстанционният съд е отказал повторно преброяване на всички бюлетини в посочените от жалбоподателя СИК, както и назначаването на експертиза с такава задача, тъй като допускането на такова искане би било в противоречие с приложимите в случая решения на Конституционния съд на България. В тях ясно е посочено, че за да се отмени проведеният избор, следва да се установи, че изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното право - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване - чл. 10 КРБ, и нарушенията трябва да са в такава степен тежки и повсеместни, че да опорочават изцяло изборният процес и общият резултат от изборите. Такава е и практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). В този случай първоинстанционният съд обосновано е съобразил, че в протоколите на СИК липсват вписвания относно спорове за действителността или недействителността на гласовете, подадени жалби, възражения, заявления и особени мнения, от които да е видно, че някой от участниците в изборния процес е констатирал конкретни нарушения, съобщиха от ВАС. Решението е окончателно.

Още: ВАС отхвърли жалбата за вота в Карлово, Емил Кабаиванов остава кмет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com