Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

1102
Снимки: Pixabay

Две седмици Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев".

Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф.Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?” с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк. Събитието е планирано за 10.30ч. сутринта, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета.

В неделя, 28 април от 19.00 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“. Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия).

Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“. Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в ОДТ „Апостол Карамитев“.

Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературни награда на тазгодишния лауреат. Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“`2024 ще бъде в лятната градина на „Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Две съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „Четенето през социализма: ГДР И НРБ”, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер. Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

Още: Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com