Кога е подходящото време за засаждане на домати?

68053
Кога е подходящото време за засаждане на домати?
Снимка: iStock

Начинаещите градинари, които полагат усилия да си отгледат сами вкусни домати без нитрати за салатата в горещите летни вечери, няма как да не си задават въпроси като: „Кога се прави разсадът и как?“, „Кога е време за засаждане на домати в градината?“, „А може ли да ги гледам в саксии на терасата?“ и куп подобни. Това, което изглежда ясно, лесно и елементарно за земеделските производители и опитните градинари, е лабиринт от въпроси за хората, които за първи път виждат разсад. Ако сте от вторите бързаме да ви успокоим, че има достатъчно време да проучите темата, откриете подходящото място, прочетете всичко, което откриете като информация и да се допитате до колеги и специалисти, тъй като е рано за засаждане на домати.

Макар температурите тази зима да бяха много над нормалните и да чукнаха 20 градуса преди дни, то следва да се съобразите не просто с правилото, че доматите се засаждат при 10-15 градуса температура на почвата, но и с факта, че предстоят слани и застудяване, снеговалежи и минусови температури, което означава, че не е сега моментът за засаждане на домати. Докато чакате края на април, когато е препоръчително да преместите разсада в градината си, може да научите някои тънкости и съвети по темата и да почерпите от опита на градинарите, отглеждащи сочни узрели домати от години.

Ако направите това при засаждането на доматите, реколтата ще е двойно по-голяма

Какво трябва да знаете, когато говорим за засаждане на домати?

1. Планирането е важно

Не може просто да решите от днес за утре, че ще гледате сами домати. Те се засаждат от разсад, а той от семена и за всичко това е нужно и време, и умения, и четене по темата, за да ви се получат нещата. Информирайте се какво следва да направите, какви са стъпките, които трябва да предприемете и изминете, и ги планирайте във времето, за да ви се получи експериментът със засаждането на домати.

2. Разсадът съвсем не е без значение

От качеството на разсада до голяма степен зависи качеството на доматите, които ще отгледате. Ако ви липсва опит, най-добре не се опитвайте да го отгледате сами, а го закупете от доверен търговец. Разсадът към момента на засаждането му в земята следва да е около 20 см. и с дебели стъбла, както и със зелени листа. Ако е с по-голяма височина, значи е прераснал, но това съвсем не значи, че следва да го изхвърлите, а просто поражда изискване да го засадите на по-голяма дълбочина, след което веднага да го подхраните.

Доматите – как да ги засадим правилно за да получим добра реколта

3. Изберете най-доброто време за засаждане

При мека зима и ако не сте на голяма надморска височина краят на април е идеално време за засаждане на домати от разсад в градината. Поставят се на 10 см. дълбочина в почвата. Ако обаче е студено, предстоят слани или сте в планината, изчакайте, за да не измръзнат доматите ви. Подходете към дейността месец по-късно, за да се радвате на добри резултати.

4. Изберете подходящото място и подходящата почва

Не е важно само кога се извършва засаждане на домати, а и къде, как. Ако мястото и почвата не са подходящи, то няма голяма полза от това, че сте уцелили най-благоприятния момент. Почвата следва да е с отличен дренаж, аерирана, подхранена, а мястото е важно да се огрява от слънцето, да не е под короната на дървета, които пазят сянка, да е на осветено и топло място. Изберете най-обширните слънчеви петна в градината ви за засаждане на доматите.

Доброто планиране, добрите познания и добрият разсад са началото на добрите домати, а изборът на точния момент за засаждане и точното място ви гарантират едри червени домати и вкусна лятна салата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com