НА ЖИВОВойната в Украйна

Към кои държави най-често аутсорсват операциите си компаниите от ЕС?

1428

През последните две десетилетия много европейски компании предприеха действия за аутсорсване на определени дейности извън територията на страната, в която се намират. Това се случва поради различни причини, като свиване на разходи или увеличаване на конкурентоспособността. Изнасянето на операции извън страната, в която е базирана фирмата, реално представлява и изнасяне на работни места към икономиката на друга държава.

Оказва се обаче, че компаниите от ЕС аутсорсват операции предимно в други държави от общността. Цели 77% от европейските компании, които са изнесли дейности в чужбина, предпочитат друга държава членка на ЕС, сочат данните на Евростат за периода 2018-2020 година. Така работните места реално остават в ЕС, а не напускат европейския единен пазар.

Културните и географските сходства остават важен фактор за компаниите от ЕС при избора къде да бъде изнесена дадена дейност, като това личи от останалите най-предпочитани дестинация за аутсорсинг, които са друга европейска страна извън ЕС (17%), Великобритания (14%), САЩ и Канада (11%). Изключение прави единствено Индия (дял от 17%), която изпъква с ниските разходи, които продължават да бъдат основен мотив за изнасяне на дейности.

 

Очакват още 40 000 души да заработят в българската IT индустрия

Близо 40 000 души могат да влязат в българската IT индустрията, каза Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Министър Пулев: Върховенството...
Ваня Григорова: Минималната...
Соларни панели за 11.2 млрд. евро...
Еврото по-ниско с половин цент...
Преди коледните празници: Бензинът...
Олиото, брашното, пилешкото...
Икономист: Високата инфлация...
Standard & Poor's потвърди рейтинга...
Електрохолд представи приоритетите...
Бизнесът вече може да заявява...
Електрохолд планира инвестиции...
Над 2000 клиенти се довериха на...

Последни новини