Най-важното за деня, 26 януари 2023 г.

6614
Най-важното за деня, 26 януари 2023 г.
Снимка: ПП "Няма такава държава"

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 януари.

ТРИФОНОВ ЗА ПЪЛНАТА СУБСИДИЯ: А ЗАБРАВИХТЕ ЛИ, ЧЕ ВЪРНАХ 4,5 МЛН. ЛВ. НА БЮДЖЕТА?

"Аз съм много щастлив, че вие не ми задавате въпроса как така върнах 4,5 млн. лв. на държавния бюджет. Има ли някой, който да го е правил?". Така лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговори на въпрос защо партията му е започнала да прибира пълната субсидия от 8 лева на глас.

БСП ДАВА СОЦИАЛНИЯ МИНИСТЪР НА ПРОКУРАТУРАТА (ВИДЕО)

БСП дава социалния министър на прокуратурата. Това обяви Георги Гьоков от БСП по време на брифинг в Народното събрание. Той уточни, че сигналът касае действия на служебния заместник министър-председател  и министър по труда и социалната политика. От БСП се съмняват в реализирането на инвестиции по разходване на средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

СВИЛЕНСКИ ОТРИЧА БСП ДА НАПРАВИ КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП в Народното събрание Георги Свиленски отсече, че БСП няма да си промени позицията да прави коалиция с ГЕРБ след изборите на 2 април. БСП със сигурност ще отстоява и спасява парламентарната република и ще се бори с всеки, който използва модела „Борисов“ за използване на властта. „Възраждане“ не се превръщат в потенциални партньори на социалистите, стана ясно от думите на Свиленски пред bTV. 

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ИДЕИТЕ НА "ВЪЗРАЖДАНЕ" ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт, предложени от "Възраждане", които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор. След бурни дебати текстовете бяха приети със 117 гласа "за", 20 "против" и 48 "въздържал се".

НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ДО УЧИТЕЛСКА СТАЧКА: ЮЛИЯН ПЕТРОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Учителите са в протестна готовност, ще стачкуват ли и кога? Те искат 20% увеличение на заплатите. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с председателя на синдикат „Образование“ към КТ“Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, който се надява да не се стигне до учителска стачка, а всичко да се реши на масата за преговори.

МЕЖДУ 5 И 8 ЛВ. ТАКСА ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ НА ЛИЧЕН ЛЕКАР ОБСЪЖДАТ ДЖИПИТАТА

Личните лекари обсъждат потребителската такса за посещението при посещение при тях да стане между 5 и 8 лева. Това заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. "Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.

ЕК НИ СЪДИ ЗАРАДИ ДИРЕКТИВА, ВАЖНА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда на Европейския съюз заради това, че не са транспонирали в националните си законодателства Директивата за енергията от възобновяеми източници. ЕК иска налагането на финансови санкции за двете държави. Страните-членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Единствено България и Словакия не са предприели мерки за това.

НИКОЛАЙ МИЛКОВ: ПРОВОКАЦИИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ИМА, ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ СПОКОЙСТВИЕ

 

България ще вземе всички мерки по отношение на случая "Пендиков" и те вече са в ход. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков.

TELUS: НЯМАМЕ И НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ВРЪЗКИ С РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

"Телъс Интернешънъл" (TELUS) няма и никога не сме имали връзки с руското правителство, тормозът върху служителите ни трябва да спре. Това каза Мерилин Тифинг от TELUS по време на изслушване в Комисията по електронно управление на 48-мия парламент във връзка с модерацията на Фейсбук в България. 

ЗА УКРАЙНА: ЗАНЕСОХА ГЕНЕРАТОРИ, ВРЪЩАТ ШРАПНЕЛИ. РАЗКАЗ НА ДОБРОВОЛЕЦ (ВИДЕО)

Наши доброволци пътуваха към Украйна, за да доставят провизии, генератори и надежда на смазаните от войната хора там. Върнаха се в България с шепа шрапнели и живи, което е най-важното - защото попаднаха под руски обстрел. В Студио Actualno говорим с един от тях - Иво Попов, художник.

ОЦЕНКА: РУСИЯ СЕ МЪЧИ ДА ПРИКРИЕ ИСТИНСКАТА СИ СЛЕДВАЩА ЦЕЛ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

 

Интензивността на боевете расте. Руснаците упражняват силен натиск в направленията към Бахмут и Угледар (Въгледар, Вухледар). Хвърлени са значителни сили, руските сили полагат сериозни усилия да пробият защитата ни. Търпят сериозни загуби, но това не ги отказва от плановете им. Това написа в канала си в Телеграм украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр.

УКРАЙНА ПОЛУЧИ ТАНКОВЕТЕ, СЕГА Е РЕД НА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ

 

За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове е само началото.

ОПИТ ОТ САЩ С ТАНК "ЛЕОПАРД": ВСЕ ЕДНО КАРАШ "МЕРЦЕДЕС" (ВИДЕО)

 

"Все едно да караш "Мерцедес" – така авторът на статия в изданието 19FortyFive* описва опита от бойното взаимодействие с танка Leopard 2. Ветеран от операция "Пустинна буря" нарича германското бойно средство "чудесен звяр", но отбелязва, че характеристиките на един танк сами по себе си не са достатъчни за победа на бойното поле.

ХЪРВАТСКО ИЗДАНИЕ АЛАРМИРА: ЧИСТКА НА ПРОНАТОВСКИ ВОЕННИ В УНГАРИЯ

Унгарското министерство на отбраната пенсионира стотици високопоставени "пронатовски" военни, пише хърватското издание Advance. Виктор Орбан реши да се защити и да отстрани от армията тези, които са в състояние да пожертват националните интереси в името на американските.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество