Надявам се да не се стигне до учителска стачка: Юлиян Петров в „Отговорите“ (ВИДЕО)

7547

Учителите са в протестна готовност, ще стачкуват ли и кога? Те искат 20% увеличение на заплатите. В седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с председателя на синдикат „Образование“ към КТ“Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, който се надява да не се стигне до учителска стачка, а всичко да се реши на масата за преговори:

„Синдикат „Образование“ направи поредния анализ на състоянието на системата и в случая сякаш свети с една по-ярко червена лампа назрялото напрежение и една бих казал протестна готовност за протести или стачки по отношение на размера на учителската заплата. Да припомня, че през последните няколко години се получи един такъв растеж на учителската заплата и тя достигна до едни нива на 125% над средната брутна работна заплата за страната. И всъщност това беше чудесно, защото българските учители достигнаха до едни, никога няма да бъде достатъчна, но до едни нива, които бяха адекватна оценка на техния труд. И не на последно място младите учители също се загледаха в системата. Някои от тях останаха в системата, повечето от тях не останаха, но все пак този процес започна.

Средната възраст на учителите на базата на този анализ, който направихме, с участниците в него, е 54-55 години. И тя е поне с 10 години над средноевропейската възраст на учителите. Което е индикация, че няма голям интерес, макар че се надяваме да го събуждаме у младите учители. Друг индикатор е, че осезателно намаляха мъжете в системата и те също по средноевропейските норми са много по-малко. Останаха към 9% от всички, работещи в системата, което също не е добре и показва намаляване на рейтинга на учителската професия.

Не сме се спряли на тези 20% и те не са панацея. По-скоро ние искаме да поддържаме това отстояние от 125% над средната брутна работна заплата за страната. На този етап това е нещо постижимо и нещо добро, което се е постигнало и трябва действително да остане по този начин.

Нека да припомня, че в Закона за предучилищното и училищното образование има един текст, който казва, че парите за образование не трябва да стават по-малко съобразно размера на брутния вътрешен продукт(БВП). И тази сметка показва, че ние в момента сме намалели на 3,9% от БВП при достигнати 4,5%. В цифри това означава, че за образование тази година в бюджета, по който ще се работи, има 1 200 000 000 лв. повече пари, което пък ще даде възможност не само за увеличение на учителските заплати в тия проценти, които ние визираме и очакваме, а и за политики, които са много важни за системата на образованието, които са започнали и е много важно да продължат.“

Още във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...