Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН

8923
Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Никой не е наясно какво се случва с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Иска се например да се заграби територията на БАН, да се строи там, където е учебният ядрен реактор - предвидено е високо застрояване – въпросът е в полза на КОЙ, не е на гражданите? Не може да няма обществено обсъждане, да няма предвидени задължителни отстояния и параметри при строежи. Притеснява ме гъстото строителство. Това заяви кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която подчерта, че не вярва на главния архитект Здравко Здравков и обясненията му за законовите промени.

Каква е голямата опасност, освен строителство при учебния център на БАН? Според думите на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова част от сегашната защита за зелените площи в София пада и те всъщност ще могат да се застрояват по облекчена процедура. В момента зелени площи се преотреждат само за пътна и комуникационна инфраструктура, и то след квалифицирано мнозинство от Столичния общински съвет (СОС) – поне две трети от съветниците трябва да са съгласни. По новите законови предложения, с обикновено мнозинство постоянната комисия към СОС по въпросите на околната среда, земеделието и горите ще може да решава за всякаква промяна, що се отнася до зелени площи, категорична е Петрова (бел. ред. - в предложението (параграф 27) пише, че правомощията на комисията покриват изменение на подробни устройствени планове, отнасящи се до урегулирани поземлени имоти и предвидени за градини, паркове и лесопаркове). Това е супер несериозно, добави и Десислава Иванчева пред Actualno.com. А Петрова е категорична, че проучването на администрацията на "Младост" сочи, че ще може междублокови градинки да се застрояват по-лесно, ако бъдат приети новите законови текстове. Това е същността на параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби в Закона за устройството и застрояване на София (ЗУЗСО), твърдят и Иванчева, и Петрова.

Подкрепа от БСП

Категорично възразяваме по предложението за зоната за високо строителство в район "Младост", която ще доведе до плътно, високо застрояване и невъобразим транспортен хаос. Не може само една зона да поеме високото строителство в който и да е район в София. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова.

Зоните за строителство до кота корниз според предложенията на ГЕРБ, вкарани в парламента от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков

Христова посочи, че точно както иска и кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, БСП желае отмяна на новия параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби на ЗУЗСО, който касае промяната на предназначението на зелени площи по Общия устройствен план (ОУП), защото ще започнат да изчезват зелени площи в София. От БСП искат и промяна на прословутия чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се дават възможност при ъглов имот да се строи практически каквото пожелае инвеститорът, а такива имоти се "обединяват" със съседни чрез "топли строителни връзки" и така всъщност се разширява зоната на неограничено строителство. Пример в това отношение е популярният "Милениум Център", изграден от "НИКМИ" АД до НДК. Предложението на социалистите е при такива случаи да се реализира строителство без ограничение само и единствено ако има реализиране на два калкана на съседни сгради, за да няма изкуствено разделяне на имоти и да се строят толкова високи сгради, колкото иска предприемачът.

Друг от общинските съветници на БСП – Борис Цветков, заяви, че сега няма да има нужда от обществено обсъждане за строежи в София, включително на небостъргачи, а ще се гледат само новите райони и предвидената в тях височина на строителство до кота корниз (бел. ред. - картата по-долу). Той каза и, че в квартал "Абдовица" върви "страшна сеч" около река Искър, заради което утре (21 февруари) ще има среща с кмета на район "Искър". Предположенията са, че там се освобождава място за ново строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика