Отдавна изчезнали подводни цивилизации може да бъдат открити с магнитни полета

11067
Отдавна изчезнали подводни цивилизации може да бъдат открити с магнитни полета
Снимка: iStock

Магнитните полета обещават да бъдат полезен инструмент в търсенето на човешки цивилизации, изгубени в морето край бреговете на Великобритания. Предстои проект за използване на магнитометрични данни за изследване на Догерленд, потънала земя, свързваща Великобритания с континентална Европа до края на ледниковия период. Има надежда, че тази техника може да се използва за намиране на отдавна изчезнали цивилизации по целия свят, пише IFLScience.

Какво представлява мистериозният потънал „път Бимини“ и накъде води?

Изследването е на Училището по археологически и съдебни науки към университета в Брадфорд във Великобритания. Техният план е да разгледат внимателно магнитометричните данни, събрани от част от Северно море, и да се опитат да идентифицират всякакви странни аномалии, които биха могли да предполагат наличието на археологически структури.

Екипът има желание да използва техниките, за да търси следи от човешка дейност под Северно море, тъй като се смята, че то е било дом на някои от най-големите праисторически селища в Европа.

Преди да потъне преди повече от 8000 години, Догерленд е бил богато и разнообразно местообитание, което вероятно е привличало праисторически хора. Изследването на Северно море е разкрило редица археологически открития, включително останки от мамут, рога на благороден елен, ловни оръжия, каменни инструменти и дори череп на неандерталец.

"Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

Въпреки потенциала, който се крие под Северно море, ние знаем сравнително малко за хората и културата, които някога са процъфтявали тук.

„Тъй като областта, която изучаваме, е била над морското равнище, има малък шанс този анализ дори да разкрие доказателства за дейност на ловци-събирачи“, казва Бен Ърмстън, докторант в университета в Брадфорд. – Може също така да открием наличието на сметища, състоящи се от животински кости, черупки на мекотели и друг биологичен материал, които могат да ни разкажат много за това как са живели хората.“

Времето тече. Разширяването на вятърните паркове в Северно море помага на Европа да се откаже от изкопаемите горива, но също така има потенциала да наруши праисторическите обекти, които все още не са открити.

Мистериозните древни народи

„Изследването на потъналите пейзажи под Северно море представлява едно от последните големи предизвикателства пред археологията. Постигането на това става още по-спешно с бързото развитие на Северно море във възобновяема енергия“, добавя професор Винс Гафни, академичен ръководител на проекта.

Забележително малко от световните океани са били изследвани, да не говорим за целите на археологията. Въпреки това напредъкът в технологиите продължава да показва, че крайбрежията крият безброй следи от древна човешка дейност, дори доказателства за отдавна изчезнали цивилизации.

Благодарение на проекти като този в университета в Брадфорд, както и много други, бъдещето на морската археология изглежда обещаващо. Изглежда обаче само не трябва да се надяваме скоро да открием на потъналия град Атлантида.

ОЩЕ: Кой се нуждае от Атлантида, когато съществува Атлит Ям?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com