Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

19 април 2024, 08:40 часа • 8777 прочитания

Индийски палеонтолози откриха 27 големи прешлена на древна змия от епохата на ранния еоцен, която била отнесена към нов вид. Според изследователите това е най-големият представител на семейство Madtsoiidae, чиято дължина може да достигне 15 метра. Той е получил името на индийско божество.

ОЩЕ: Палеонтолози описаха скелета на "китайски дракон"

Ранната еволюция на змиите от периода креда (и особено преди него) е слабо изучена поради липса на изкопаеми находки. Изключение правят гондванските змии от семейство Madtsoiidae, които са живели през периода късна креда. Техни останки са открити в МадагаскарЮжна АмерикаАвстралияИндия и други региони.

Наскоро двама палеонтолози от Индийския технологичен институт Рурки са открили вкаменени фрагменти от гръбначния стълб на гигантска змия от изчезналото семейство Madtsoiidae от ранния еоцен (еоценът е ерата, започнала преди 56 милиона години и завършила преди 33,9 милиона години). Специалистите оценяват дължината на древното влечуго на 10 – 15 метра. По думите им сега това е най-големият представител на Madtsoiidae. Научната работа, която го описва, е публикувана в списанието Scientifc Reports.

Въз основа на много индивидуални характеристики, намереното влечуго е класифицирано като нов вид и е получило името Vasuki indicus – в чест на митичната индуистска змия, която традиционно се изобразява на шията на божеството Шива.

Двадесет и седем големи (37,5 – 62,7 милиметра дължина и 62,4 – 111,4 милиметра ширина) и добре запазени прешлена били изкопани от лигнитна мина в град Къч в Гуджарат, Индия. Палеонтолозите отнесли 22 фрагмента към задната част от туловището на змията и въз основа на затворените гръбначни шевове предполагат, че откритият индивид вероятно е достигнал скелетна зрялост.

Авторите два пъти проверили каква позиция на таксонометричното дърво може да заема намерената змия, потомък на древните змии от Гондвана. Във втори анализ те изключили родството със Serpentes – обикновени змии, и поставили Vasuki в отделен вид с Gigantophis garstini от късния еоцен и Madtsoia pisdurensis от късната креда.

Палеонтолозите оценили размера на тялото на находката, използвайки два модела, които посочили възможната дължина на Vasuki на 10,9 – 12,2 метра и 14,5 – 15,2 метра. Разликата била обяснена с липсата на задните прешлени. По същите причини филогенетичните оценки трябва да се третират предпазливо.

По размер на прешлените Vasuki е на второ място след титанобоа, живяла преди 60 милиона години в Южна Америка, чието тегло може да е достигало 1135 килограма. Палеоекологичната реконструкция показала, че новият вид змия най-вероятно е имала широко, цилиндрично тяло.

Грубото сходство на структурата на прешлените със съвременните питони, по думите на палеонтолозите, говори за нейния kdземен/полуводен начин на живот. Освен това на мястото на отлаганията, в които е открита Vasuki, вероятно е имало блато.

ОЩЕ: Древно "нещо" озадачава учените повече от век

Изследователите са определили и приблизителната телесна температура на древното влечуго. Тъй като в средата на еоцена, преди приблизително 47 милиона години, температурата на въздуха в тази част на света е била малко над 30°C, а змиите са студенокръвни, авторите сравняват Vasuki със съвременния питон и са изчислили на 28°C палеотемпературата, при която такава голяма змия е можела да живее комфортно.

Специалистите предполагат, че откритото влечуго като вид произхожда от Индийския субконтинент и след това през еоцена се е разпространило в Африка и Евразия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес